Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Κορυφώνεται η αγωνία για ELA και haircut ενεχύρων

Συνεχίσθηκε και χθες η εκροή καταθέσεων. To «μαξιλάρι» του ELA και «ανάσες» στο σύστημα από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Τι προβλέπουν Ελληνες τραπεζίτες για τις κινήσεις Ντράγκι την Τετάρτη. Ποια μηνύματα έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Tράπεζες: Κορυφώνεται η αγωνία για ELA και haircut ενεχύρων

Ξεκαθαρίζοντας ότι η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι απόφαση των πολιτικών και όχι των κεντρικών τραπεζών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καλείται αύριο να αποφασίσει για το αν θα αυξήσει ή όχι την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) καθώς επίσης και για το αν θα αυξηθεί ή όχι το ποσοστό κουρέματος στα ενέχυρα των τραπεζών.

Κι αυτό την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες παίζουν με την φωτιά καθώς οι καταθέτες την Δεύτερα σήκωσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, καταθέσεις στην περιοχή των 500 - 600 εκατ ευρώ.

Ως επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας λειτούργησε χθες η πληρωμή της μισής μισθοδοσίας από το δημόσιο προς τους δημοσίους υπαλλήλους και το ποσό, το οποίο διοχετεύθηκε στις τράπεζες, κράτησε την ισορροπία εισροών-εκροών.

Την ίδια στιγμή στην δεξαμενή του ELA παραμένουν κεφάλαια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, ικανά να τροφοδοτήσουν το τραπεζικό σύστημα για λίγες ημέρες στην περίπτωση εκροών.

Συνεδρίαση σε παγωμένο χρόνο

Ως εκ τούτου το βλέμμα όλων ξένων και Ελλήνων τραπεζιτών και παραγόντων της αγοράς είναι στραμμένο στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση. Τραπεζίτες τονίζουν στο Εuro2day.gr ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει, επί της ουσίας, σε παγωμένο χρόνο όσον αφορά το σκηνικό της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.

"Είναι λοιπόν δύσκολο στο παγωμένο χρόνο ο Μάριο Ντράγκι να πυροβολήσει προς την Αθήνα. Δεν θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την όποια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας", αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης στο Εuro2day.gr και προσθέτει: "Δεν αποκλείεται όμως τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ να επιδείξουν μία απροθυμία τόσο στο άνοιγμα της ρευστότητας του ELA όσο και όσον αφορά το haircut στα ενέχυρα, περιμένοντας μέχρι να γίνει και το eurogroup της Πέμπτης".

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού στο κούρεμα των ενεχύρων, βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από τον ELA, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι "η τελευταία αρνητική τροπή στην διαπραγμάτευση οπλίζει με επιχειρήματα την πλευρά των σκληροπυρηνικών κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα θέτουν το ζήτημα σε κάθε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Συμπληρώνουν δε πως αν επικρατήσουν οι σκληροπυρηνικοί, το πιθανό κούρεμα θα είναι μικρού ποσοστού και θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο προειδοποιητική βολή.

ELA, καταθέσεις

Σήμερα το όριο του ELA ανέρχεται πλέον στα 83 δισ. ευρώ μετά την παροχή ρευστότητας ύψους 2,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη Τετάρτη.

Από τον Νοέμβριο έως σήμερα έχουν σηκωθεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταθέσεις λίγο πάνω από 35 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να παίρνουν οξυγόνο μόνο μέσω του ELA και να ασχολούνται σε καθημερινή βάση μόνο με τις εκροές καταθέσεων και την καταμέτρηση του μεγέθους της νέας γενιάς επισφαλειών.

Εξ ου και καλούν την κυβέρνηση να βρει έναν κοινό τόπο με τους πιστωτές προκειμένου να σταματήσει η καθημερινή απειλή του Grexit και να ηρεμήσει η οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v