Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευθύνες στην κυβέρνηση ρίχνει ο Γιούνκερ

Η Αθήνα λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν έχω πει, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κομισιόν. Μεγάλο λάθος η αύξηση ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό, λέει ο Γιούνκερ. Θετική η διαφοροποίηση απαντά το Μαξίμου, αλλά τα μέτρα ήταν στην πρόταση των θεσμών.

Ευθύνες στην κυβέρνηση ρίχνει ο Γιούνκερ

Στην αντεπίθεση περνά ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ με νέες δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν τα είπε ο ίδιος στην κυβέρνηση. 

«Δεν υποστηρίζω, και το γνωρίζει αυτό το Ελληνας πρωθυπουργός, την αύξηση  του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό. Θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποχρεώνονταν να το κάνει αυτό και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Του πρότεινα ένα επενδυτικό πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020 για την στήριξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η συζήτηση στην Ελλάδα θα ήταν ευκολότερή αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτό που έχει προτείνει η Κομισιόν ως ένας από του τρεις θεσμούς».

Υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την κυβέρνηση, αλλά για τον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα τους αδύναμους που πλήρωσαν μεγάλο κόστος από τα προγράμματα προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστούν. Τόνισε ότι αντί για αύξηση στον ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό πρότεινε άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά την Κυριακή, οπότε και κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.



Σακελλαρίδης: Οι θεσμοί ζήτησαν αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα-φάρμακα

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ:

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών

Σουλτς: Ζητά σύνεση στις διαπραγματεύσεις

Σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών συνιστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».

«Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του "φτάνει!», και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα», δηλώνει ο κ. Σουλτς στο «Spiegel-online» και, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Όπως μετραδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Γιουνκέρ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις, συνέχισε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v