Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία

Ο Σαμαράς, η Ντόρα και ο Καραμανλής. Οι πρωτοβουλίες της Συγγρού για να «αποτρέψει την απομόνωση της χώρας». Εξαιρετικά επικίνδυνη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι πρότειναν τα γαλάζια στελέχη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία

Τηλεφωνήματα, συναντήσεις, διαρροές, συνεδριάσεις... Απ' όλα είχε η χθεσινή μέρα στη ΝΔ, με φόντο τις κρίσιμες διαβουλεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και τις διεργασίες για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Αναζητώντας τρόπους με τους οποίους η παράταξη θα αποκαταστήσει την διαταραγμένη σχέση με την κοινωνία, ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος όπου άκουσε τις προτάσεις των γαλάζιων στελεχών, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε διά της... τηλεφωνικής οδού τις κακές σχέσεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επιδίωξε, με μια συμβολική κίνηση, την έμμεση έστω στήριξή του από τον Κώστα Καραμανλή με τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στην Κηφισιά.

Άμεση απειλή

Σχεδόν 2,5 ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ λειτουργεί εξαιρετικά επικίνδυνα για τη χώρα, θέτοντας σε άμεση απειλή την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά σχετικά με το πώς θα πρέπει να κινηθεί η ΝΔ τις επόμενες μέρες ήταν πολλές. Έτσι, λόγου χάρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Σάκης Ιωαννίδης πρότειναν να ετοιμαστεί άμεσα μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αντί της «φοροκαταιγίδας» που βλέπει η ΝΔ να έρχεται, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισαν την ανάγκη συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τη Φώφη Γεννηματά και το Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής των δύο άλλων φιλοευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών κομμάτων, την ίδια ώρα που ο Μάκης Βορίδης διατύπωνε τη γνώμη πως θα μπορούσε να διοργανωθεί μια ανοιχτή συγκέντρωση για να εξηγηθεί στους πολίτες η κατάσταση και ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκεται η χώρα.

Ο κ. Σαμαράς άκουσε τις γνώμες όλων αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του, όμως όπως έγινε γνωστό η ΝΔ άμεσα και προκειμένου να αποτρέψει την «απομόνωση της Ελλάδας», θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο θεσμικών, κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται συναντήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πολιτικά -και όχι μόνο- πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με φιλοευρωπαϊκό προφίλ, ιδιαίτερες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, εντατικοποίηση των ομιλιών - περιοδειών του στην περιφέρεια και τακτικές επαφές με φορείς και επαγγελματικούς κλάδους. Προς ώρας, σύμφωνα με συνεργάτη του, δεν έχει υιοθετηθεί η σκέψη να ζητηθεί σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ψυχρό κλίμα

Μέσα στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν πολλές ενστάσεις για τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη να δει τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Όλγα Κεφαλογιάννη, για παράδειγμα, να κάνει λόγο για «θεσμική απρέπεια» και από τις δύο πλευρές (Μπακογιάννη - Τσίπρα).

Ψυχρό ήταν το κλίμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σαμαράς με την κ. Μπακογιάννη, ύστερα από πρωτοβουλία της, με τον πρόεδρο της ΝΔ να εκφράζει την ενόχλησή του επειδή η επίσκεψη της βουλευτή Α΄ Αθήνας στο Μαξίμου έγινε εν αγνοία του. «Αυτή η στιγμή δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας. Θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά τη συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό», φέρεται να του απάντησε η κ. Μπακογιάννη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι το «ραγισμένο γυαλί, δεν κολλάει, ούτε πρόκειται».

Έμμεση στήριξη

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς «απάντησε» στο ραντεβού Τσίπρα - Μπακογιάννη με το απογευματινό εξόχως συμβολικό ραντεβού του στην Κηφισιά με τον Κώστα Καραμανλή, στοχεύοντας και καταφέρνοντας εν τέλει μια έμμεση στήριξή του από τον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη Συγγρού, αμφότεροι θεωρούν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει την κρίση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ότι χρειάζεται εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες πάντως από το ενδιαφέρον τετ α τετ δεν διέρρευσαν για το τι πραγματικά συζήτησαν οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ έχουν τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες.

Μπακογιάννη: Δεν συζητάμε με τον κ. Σαμαρά εδώ και καιρό

Την ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, εξηγώντας πως στόχος της ήταν να μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις που έχει από τις επαφές της στο εξωτερικό.

"Η εκτίμησή μου είναι ότι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο οι ξένοι", δήλωσε.

Ερωτηθείσα γιατί δεν ενημέρωσε πριν από τη συνάντηση τον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε: "Δεν συζητάμε με τον κ. Σαμαρά εδώ και πάρα πολύ καιρό".

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι αναγκαία μια συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι και ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v