Η κρίση στέλνει τους Eλληνες πίσω στο πατρικό τους σπίτι

Οι μηδενικές προοπτικές για εξεύρεση εργασίας και το γεγονός ότι είναι ασύμφορο πλέον να κάνεις παιδιά, οδηγεί όλο και περισσότερους νέους ηλικίας έως 34 ετών να επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους.

Η κρίση στέλνει τους Eλληνες πίσω στο πατρικό τους σπίτι

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι, καθώς πλέον δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του να μένουν μόνοι τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο αριθμός εκείνων που δεν αντέχουν οικονομικά να συντηρούν δικό τους σπίτι έχει εκτιναχθεί από το 2010: το μερίδιο των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών που έχουν επιστρέψει στο σπίτι έχει αυξηθεί στο 63,5%, ενώ πάνω από τους μισούς ηλικίας 25-34 ετών ζουν με τους γονείς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική άλλη χώρα που «συναγωνίζεται» την Ελλάδα, είναι η Ιταλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν δυο κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση για επιστροφή στο πατρικό: οι μηδενικές προοπτικές στον τομέα της εργασίας και η μείωση της γονιμότητας.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα –όπου πάνω από το 50% των νέων ηλικίας έως 24 ετών δεν εργάζονται- δεν αποτελεί έκπληξη που πολλοί από αυτούς μένουν με τους γονείς τους.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας στην Ελλάδα, πρόβλημα το οποίο επιτείνεται από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός συνεχίζει να γερνάει και έτσι ένας όλο και μικρότερος αριθμός εργαζομένων επωμίζεται το υψηλότερο κόστος των συντάξεων, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων ολοένα και αυξάνεται.

Για την ώρα, σχολιάζει το πρακτορείο, οι γονείς συντηρούν τα ενήλικα παιδιά τους, όμως σύντομα θα αντιστραφούν οι όροι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v