Ντομπρόφσκις: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλα μέτρα

Δεν ζητάμε τρελά πράγματα από την Αθήνα, λέει ο Μοσκοβισί. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα εάν η Αθήνα προτιμά εναλλακτικές στις μειώσεις των συντάξεων, λέει ο Ντομπρόφσκις, δείχνοντας στις αμυντικές δαπάνες. Πολύ μικρή η πιθανότητα συμφωνίας, όχι σε κούρεμα λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Ντομπρόφσκις: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλα μέτρα

Δεν επικεντρωνόμαστε σε "λιγότερο ευνοϊκά σενάρια" για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Ο ίδιος, μια ημέρα πριν το Eurogroup, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα εάν η Αθήνα προτιμά εναλλακτικές στις μειώσεις των συντάξεων και στις αυξήσεις του ΦΠΑ. 

Τόνισε ότι οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της Αθήνας είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν περικοπές.

"Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά", τόνισε. 

Μοσκοβισί: Δεν ζητάμε τρελά πράγματα από την Αθήνα

Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά "τρελές", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

Πρόσθεσε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

Ντάισελμπλουμ: Πολύ μικρή η πιθανότητα συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup", είπε ο Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είναι "πολύ μικρή".

Γερμανία: Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο για Ελλάδα

Νομίζω ότι αύριο θα είναι μια σημαντική μέρα, με τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών. Εκτός αυτού, δυστυχώς δεν έχω κάτι καινούργιο να ανακοινώσω, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Επανέλαβε ότι στόχος του Βερολίνου είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά σημείωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της Πέμπτης.

Ωστόσο, περιόρισε τις προσδοκίες, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών δεν αναμένεται να λάβουν αποφάσεις επί κάποιων εγγράφων.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v