Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 1,1 δισ. στον ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Στα 84,1 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το όριο του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), μετά τη νέα αύξηση που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 1,1 δισ. Προβληματισμένοι οι τραπεζίτες από τη εντεινόμενη εκροή των καταθέσεων.

Αύξηση 1,1 δισ. στον ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Την αύξηση του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Πλέον το όριο του ELA ανέρχεται στα 84,1 δισ., από 83 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση «μαμούθ» του ορίου κατά 2,3 δισ. ευρώ. Ηταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από το Φεβρουάριο οπότε και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ, κίνηση που ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών εκροών που είχαν προηγηθεί, ειδικά πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων σήμερα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr ότι οι σημερινές εκροές διαμορφώθηκαν στα όρια των 800 εκατ. ευρώ και ίσως λίγο παραπάνω.

Το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις καθώς σε καθημερινή βάση οι πελάτες των τραπεζών αυξάνουν τις παραγγελίες τους για σήκωμα μετρητών με αποτέλεσμα να υπάρχουν αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν έως και την Παρασκευή.

Η φυγή καταθέσεων από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ξεκίνησε με ένταση την προηγούμενη Δευτέρα μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους πιστωτές ενώ είχε προηγηθεί ένα μικρότερης έντασης «μπαμ» λίγο πριν την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Στο τέλος Απριλίου, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις είχαν περιορισθεί στα 128 δισ. ευρώ καθώς το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2014-Απρίλιος 2015 έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Εuro2day.gr ότι τον Μάιο οι εκροές έφθασαν τα 4,5 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο ο ρυθμός συνεχίζεται με αυξητική τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v