Ακόμα και η Μόσχα εξετάζει το... Grexit

Τα ρίσκα που θα προέκυπταν από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναλύει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή αναταραχή που θα είχε επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία.

Ακόμα και η Μόσχα εξετάζει το... Grexit

Καθώς συνεχίζονται οι επικίνδυνοι ελιγμοί στην κρίση της ευρωζώνης, ακόμα και οι Ρώσοι φαίνεται να εξετάζουν τις επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Μιλώντας στο CNBC, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, δήλωσε πως η τράπεζα αναλύει την απειλή: «εξετάζουμε αυτό το σενάριο ως ένα σενάριο πιθανών ρίσκων, που θα αύξανε την αναταραχή στης χρηματαγορές της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους μας, και σίγουρα μας ανησυχεί».

Η ρωσική οικονομία αγωνίζεται να αναπτυχθεί, ενώ μόλις αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε πτώση 5,5% στην βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου. Πέραν των κυρώσεων και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, οι πιο επιθετικές απαιτήσεις για «συγχώρεση» χρέους στις χώρες της νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία, τόνισε.

«Υπάρχει μια πιθανότητα αυτό το κλίμα να ισχυροποιηθεί, κάτι που θα μείωνε τον ρυθμό εξέλιξης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα μας», επισήμανε στο CNBC.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι Ρώσοι παρακολουθούν την ελληνική υπόθεση. Η Αθήνα είναι εμπορικός εταίρος και οι δυο χώρες έχουν κοινό πνευματικό δεσμό. Παράλληλα, την ώρα που συνεχίζονται οι έντονες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζεται να παραστεί αύριο Παρασκευή στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη.

Εκτός της Ελλάδας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας παρακολουθεί και τις κινήσεις της Fed. Η Nabiullina θεωρεί πως οι αγορές «αναμένουν ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής», όμως υπάρχει πιθανότητα η αγορά να αντιδράσει με έντονη νευρικότητα στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

«Οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν με πολύ νευρικό τρόπο και τότε, γενικά μιλώντας, μέσω μιας αυξημένης παγκόσμιας αναταραχής, αυτό μπορεί να επηρεάσει και την ρωσική οικονομία». Ωστόσο, το βασικό σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας παραμένει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ρίσκα που σχετίζονται με τα επιτόκια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v