Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκροές ρεκόρ στις καταθέσεις την Πέμπτη

Αυξάνονται οι εκροές καταθέσεων, με τους πολίτες να «τραβούν» σήμερα ως 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για αύριο καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων. Συνάντηση Δραγασάκη-τραπεζιτών.

Εκροές ρεκόρ στις καταθέσεις την Πέμπτη

Εως 1 δισ. ευρώ ανήλθαν σήμερα οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, ποσό που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για αύριο καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων.

Χθες, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, προχθές 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όσο για το μαξιλάρι ρευστότητας στον ELA, πηγές υποστηρίζουν ότι κινείται σε οριακά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ έδωσε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Συνάντηση Δραγασάκη-Τραπεζιτών

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στα γραφεία της Ενωσης. 

Στην σύσκεψη μετείχαν οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Attica Bank. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε στους τραπεζίτες ότι «έχουμε φτάσει αρκετά κοντά στη συμφωνία και ευελπιστούμε να πλησιάσουμε περισσότερο προς την επίτευξή της το σαββατοκύριακο», ενώ από την περιγραφή του φάνηκε ότι ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες επισήμαναν στον αντιπρόεδρο τα αυξημένα προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται στις τελευταίες ημέρες και διαμήνυσαν ότι τα αποθέματα ρευστότητας εξαντλούνται καθώς αυξάνουν σε καθημερινή βάση οι εκροές.

Τη συζήτηση απασχόλησε και το θέμα των capital controls με τον αντιπρόεδρο να δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως στη δική του αντίληψη δεν έχει υποπέσει καμία τέτοιου τύπου συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v