Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ESM: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο

Tη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπερασπίζεται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, ΕSM, παραπέμποντας στο κούρεμα χρέους του 2012. Περίπου το μισό ΑΕΠ του 2013 διαγράφηκε, αναφέρει σε έκθεση, υπογραμμίζοντας τους ευνοϊκούς όρους των δανείων.

ESM: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο

Σε ετήσια έκθεση που εξέδωσε σήμερα ο μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, ESM, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της ευρωζώνης ίση με το μισό του ΑΕΠ που είχε το 2013, προσθέτοντας επίσης ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεν υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η έκθεση του ESM αναφέρει ότι μετά από πολλές τροποποιήσεις που έγιναν στους αρχικούς όρους των προγραμμάτων βοήθειας τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει ελάχιστες υποχρεώσεις για αποπληρωμές μέχρι το 2023.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές παρέχουν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο θέμα του διαθέσιμου δημοσιονομικού περιθωρίου και του συνολικού πλάνου πληρωμών», γράφει η έκθεση.

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ. Όμως σύμφωνα με τον ESM, «δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί αν το χρέος είναι βιώσιμο απλώς κοιτώντας το ονομαστικό χρέος ως προς το ΑΕΠ». Και προσθέτει:«Η σωστή ανάλυση βιωσιμότητας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δομή του ελληνικού χρέους. Οι υποχρεώσεις για πληρωμές στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2023 είναι ελάχιστες. Μετά από αυτό το σημείο, η αποπληρωμή απλώνεται σε αρκετές δεκαετίες, κάτι που, αν συνδυαστεί με τα ευνοϊκά επιτόκια που έχουν δοθεί, σημαίνει ένα συνολικά υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο χρέος – εφόσον η χώρα συνεχίσει την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων».

Σε καθαρές σημερινές τιμές, η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας που έχει ήδη γίνει αντιστοιχεί στο 49% του ΑΕΠ του 2013. Η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από τον ESM με επιτόκιο 1,35% - χαμηλότερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Το επιτόκιο αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το ΔΝΤ, δηλαδή 3,6%. Πριν από την κρίση η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί στην αγορά με επιτόκιο περίπου 5%, λέει το ESM.

Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 32,5 χρόνια. Mέχρι το 2023, γράφει το Reuters, η Ελλάδα δε χρειάζεται να πληρώσει τους τόκους ή το κεφάλαιο σε αυτά τα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v