Αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε νέα αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA, σύμφωνα με το Reuters. Τα μέλη της ΕΚΤ περιμένουν θετικό αποτέλεσμα τη Δευτέρα, σημειώνει τραπεζική πηγή. Διασφαλισμένη η σταθερότητα των τραπεζών, δήλωσε ο Στουρνάρας.

Αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Την αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τραπεζικές πηγές.

«Εγκρίθηκε η αύξηση του ELA, όλοι (σ.σ. στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) περιμένουν θετικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο της Δευτέρας, τόνισε η πηγή του πρακτορείου. 

Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε χθες το Euro2day.gr, υπήρξε αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος για παροχή επιπλέον ρευστότητας μέσω ELA προκειμένου να αυγατίσει το μαξιλάρι και να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες εκροές καταθέσεων. Οι πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται από την ΤτΕ (μάλιστα τηλεγράφημα του ΑΠΕ διαψεύδει τη συγκεκριμένη πληροφορία) μιλούν για ποσό που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ (σ.σ. την Τετάρτη είχε εγκριθεί ποσό 1,1 δισ. ευρώ). 

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει πως η ΕΚΤ είπε στο Eurogroup ότι δεν είναι σίγουρη για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα, είδηση που ωστόσο διαψεύδουν άλλες πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι είπαν ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο. Ο Κερέ απάντησε: «Αύριο ναι. Για τη Δευτέρα δεν ξέρω».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times Peter Spiegel, η ΕΚΤ διαψεύδει ότι προειδοποίησε πως οι τράπεζες ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα. Αργότερα όμως ο ίδιος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε το δημοσίευμα. «Διαψεύδω μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε διαρροή λάβατε εσείς ή το Reuters, να σταματήσουν οι δήθεν διαρροές που μόνο κακό κάνουν και στην πληροφόρηση των πολιτών και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το σίγουρο είναι ότι την Πέμπτη υπήρξαν εκροές που έφτασαν το 1 δισ. ευρώ. Το ποσό έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατούσε προβληματισμός για σήμερα Παρασκευή καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων. Την Πέμπτη, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όσο για το μαξιλάρι ρευστότητας στον ELA, πηγές υποστηρίζουν ότι κινείται σε οριακά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ έδωσε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Στουρνάρας: Σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ηρεμία μετά την εκτίναξη της εκροής καταθέσεων που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον συντονιστή της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η ΤτΕ αναφέρει τα εξής:

"Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν σήμερα το πρωί ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Διαπιστώθηκε και από τις δυο πλευρές, όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην προχθεσινή Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζα της Ελλάδος, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί δεν είναι μεγάλη.

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες ημέρες και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v