Ολαντ: Οι προτάσεις Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Συνολική και μακροχρόνια λύση ζητά ο Φρ. Ολάντ. Δεν αναμένεται σήμερα οριστική συμφωνία, αλλά σημαντική πρόοδο, λέει η Μέρκελ. «Υπάρχει χρόνος», συμπληρώνει. Οι θεσμοί θα πρέπει πρώτα να δώσουν σύσταση.

Ολαντ: Οι προτάσεις Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Μόνο όταν οι θεσμοί δώσουν σύσταση, θα μπορέσουν οι υπουργοί οικονομικών και οι ηγέτες να λάβουν απόφαση για την Ελλάδα, τονίζει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο, αν οι θεσμοί δεν δώσουν σύσταση, τότε η σημερινή Σύνοδος θα είναι απλώς ένα φόρουμ συζήτησης.

Κατά την ίδια, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κινηθούν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, θα πρέπει να γίνει το παν ώστε να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες. «Αν έχουμε συμφωνία απόψε θα ήταν καλύτερα, αν όμως όχι, πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια σήμερα ώστε να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα μάλιστα με την Liberation ο ίδιος σημείωσε ότι «oι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Liberation».

Η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρώζωνης, ενώ μια καλή συμφωνία θα πρέπει να προσφέρει λύσεις για τον προϋπολογισμό και ορατότητα για τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, κ. Στουμπ, δήλωσε πως έχει "πολύ χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία" σήμερα.

Μόνο διαβουλεύσεις στη σημερινή Σύνοδο

Εν των μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται τεχνική και λεπτομερής συζήτηση στη σημερινή Σύνοδο της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να μην υπάρχει βάση για απόφαση σήμερα και πως στη σημερινή σύνοδο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v