Ολαντ: Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της

Διαφοροποίηση Μέρκελ-Ολαντ στις δηλώσεις για Ελλάδα. Συμβουλευτικού χαρακτήρα η Σύνοδος, ξεκαθαρίζει η καγκελάριος. Εχουμε ποιο ισχυρές προτάσεις ξεκαθαρίζει ο Γάλλος πρόεδρος. Τι είπαν στον Τσίπρα οι επικεφαλής των τριών θεσμών, που κολλάει η διαπραγμάτευση. Ποια η νέα ημερομηνία ορόσημο.

Ολαντ: Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της

Χωρίς να αναμένεται συμφωνία, όπως ξεκαθάρισαν όλοι οι ηγέτες, αλλά με σαφή μηνύματα ότι υπήρξε πρόοδος διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν βελτιώσεις αλλά δεν έχουν όλα επιλυθεί, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Τόνισε πως «είχαμε πιο ισχυρές, πιο συγκεκριμένες προτάσεις, η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της», προσθέτοντας ότι υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση, επεσήμανε ο κ. Ολάντ.

Σαφώς πιο «μετρημένη» η καγκελάριος αρκέστηκε να δηλώσεις πως «μετά το Eurogroup δεν έχουμε βάση για συζήτηση. Με αυτό το δεδομένο σήμερα θα γίνει διαβούλευση και θα δούμε τι μπορούμε να πούμε συμβουλευτικά».

Οι δυο γραμμές των δανειστών

Ως ένα σαφές μήνυμα προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν τις ελληνικές προτάσεις που όμως χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων και τεχνικής επεξεργασίας στους τομείς του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού.

Οι ελληνικές προτάσεις έφθασαν στους τρεις θεσμούς στις 10.03 ώρα Βρυξελλών, μετά από σχετικό... μπέρδεμα και όπως μαθαίνουμε σε αυτό το σημείο «πάτησε» το ΔΝΤ για να πει ότι χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν. Άλλη πηγή της ΕΕ μας ανέφερε ότι η Κομισιόν και η Γαλλία πιέζουν για μια άμεση συμφωνία όμως η Γερμανία και η Ισπανία θεωρούν ότι ο χρόνος και η αυστηρότητα πρέπει να εξαντληθεί.

Πριν τη Σύνοδο ο Τούσκ συνάντησε τους επικεφαλής των τριών θεσμών ενώ αργότερα κάλεσε σε συνάντηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε ερώτηση του Euro2day.gr γιατί θα συναντηθούν πρώτα αυτοί και μετά ο πρωθυπουργός η απάντηση ήταν ότι είναι καλό το μήνυμα που θα δοθεί στο πρωθυπουργό να είναι κοινό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρξει κοινό μήνυμα (coordinated message) έχουν εξαλειφθεί οι διαφορές στην προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν.

Οι υπουργοί Οικονομικών

Πηγή με την οποία ήρθαμε σε επικοινωνία σημείωσε ότι η πλειονότητα των υπουργών οικονομικών του Eurogroup συντάσσονται με την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ. Η πηγή της Κομισιόν μας ανέφερε ότι η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα «δουλεύει» παράλληλα με το Εurogroup, σήμερα όμως διαπίστωσε ότι η επόμενη ημερομηνία σταθμός θα είναι η Τετάρτη.

Άλλες πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι μια παρατεταμένη αναμονή μέχρι και την Πέμπτη όπου θα έχουν την τακτική τους συνάντηση η αρχηγοί κρατών της ΕΕ, θα φέρει μαζικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να φθάνουμε σχεδόν στο όριο του μαξιλαριού του ELA που μας δίνει η ΕΚΤ.

Μια πηγή ανέφερε ότι καλό θα ήταν απόψε οι αρχηγοί της Ευρωζώνης να εκπέμψουν ένα θετικό μήνυμα ότι οι συνομιλίες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλτις Ντομπροβσκις είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να λυθεί το ελληνικό ζήτημα σε μια μέρα και ότι οι αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης θα κληθούν να δώσουν ένα political guidance.

Γιούνκερ: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πάντως δήλωσε ότι αναμένει την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα, αν και τόνισε πως πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα και ότι δεν θα είναι εύκολο. 

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει συμφωνία ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτήν την εβδομάδα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα. Δεν θα είναι εύκολο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στις συνομιλίες πρέπει να μείνουν «αξιόπιστοι». «Ο στόχος μου παραμένει να βρούμε μια συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v