Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου-Αρχισαν οι αντιδράσεις

Εκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου για να συζητηθούν οι εξελίξεις. Γκρίνια φέρνουν στο εσωτερικό του κόμματος τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Οι φωνές διαμαρτυρίας και οι προειδοποιήσεις για εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη. Τα «ναι» και »όχι χαρτογραφεί το Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου-Αρχισαν οι αντιδράσεις

Το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το άκουσμα του πακέτου μέτρων των 8 δισ. ευρώ κράτησε πολλά από τα στελέχη του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σήμερα. Λίγοι οι υπουργοί που έσπευσαν να υπερασπιστούν την κυβερνητική θέση αλλά και αρκετοί οι βουλευτές που κατέθεσαν τις ενστάσεις τους.

Ηδη η επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες πυροδότησε μπαράζ συσκέψεων με υπουργούς και στελέχη του κόμματος για να καθοριστεί η κυβερνητική γραμμή. Ο Αλ. Τσίπρας είχε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση και το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαντά. 

Βασικό ζητούμενο για πολλούς βουλευτές του κόμματος η ανάγκη το πακέτο των μέτρων να πλαισιωθεί από μια δήλωση για το χρέος αλλά και ένα ισχυρό πακέτο χρηματοδότησης. Τέτοιο που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στο Κόκκινο» ο Νίκος Παππάς «ώστε και την κουβέντα περί Grexit να την κλείνει, και να διαμορφώνει ένα ασφαλές περιβάλλον, με σταθερή βεβαιωμένη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει με κοινωνική συνοχή στην ανάπτυξη».

Ο ίδιος έβαλε και το δίλημμα στους βουλευτές μιλώντας «στο Κόκκινο»: είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι το Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος.

Ακόμα ποιο ξεκάθαρος ήταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αν η συμφωνία δεν περάσει από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης οδεύουμε σε εκλογές είπε μιλώντας στο Mega.

Την ίδια στιγμή όμως οι φωνές διαμαρτυρίας από μεμονωμένους βουλευτές υπάρχουν και είναι έντονες ενώ μέσα στην κυβέρνηση σε «συσκέψεις» και «συνεργασίες» χαρτογραφούν τα «ναι» και τα «όχι».

«Φωτιές» άναψε ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, με παρέμβαση του στο «Πρωινό ΑΝΤ1», τονίζοντας με έμφαση ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι εγκλήματα και προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης υπενθύμισε ότι στηρίζει την κα. Κωνσταντοπούλου και είναι σίγουρος ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε ένα νόμο σε ένα άρθρο, ακολουθώντας τακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων τις οποίες το κόμμα του καταδίκαζε ως αντιπολίτευση.

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος πιθανώς να καλυφθεί από τις στοχευμένες φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα νησιά.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στον «ενικό» και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση.

«Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Είναι πλασματικά και καλό είναι να μην είναι στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας. Επί πλασματικών μεγαλυτέρων πλεονασμάτων, δημιουργούν ένα επιχείρημα που είναι πλαστό. Αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική βουλή.»

Σκουρλέτης: Είναι πολιτικά υπερασπίσιμη

«Έχουμε μια συμφωνία που από ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα, η οποία επιδιώκει μία δίκαιη κοινωνικά κατανομή βαρών, ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια», είπε από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Μετά από μια επίμονη με συνέπεια και όρους αξιοπρέπειας, πεντάμηνη, πραγματική διαπραγμάτευση κατορθώνουμε να διαμορφώσουμε μία συμφωνία που μας οδηγεί σε μία άλλη κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v