Καμμένος: Χρειάζεται ρητή αναφορά στο θέμα του χρέους

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. "Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές μας", επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του κόμματος. "Παράθυρο" ψήφισης του ΦΠΑ στα νησιά.

Καμμένος: Χρειάζεται ρητή αναφορά στο θέμα του χρέους

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου ο Πάνος Καμμένος έθεσε επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τη διαπραγμάτευση.

Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ, ενώ επιτακτική κρίθηκε η ανάγκη ρητής και νομικά δεσμευτικής αναφοράς στην αναδιάρθρωση του χρέους.

"Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό", δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος. Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει και από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, όπως είπε, "είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους".

Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το κόμμα του και εκτίμησε πως "τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη συζήτηση εντός της Κ.Ο. έγινε για τον ΦΠΑ στα νησιά, με τους ΑΝΕΛ να θεωρούν ότι, σε περίπτωση που αρθεί το μέτρο, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα που θα επιστρέφουν στους κατοίκους των νησιών τα χρήματα που θα απολέσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Ως ενδεχόμενους τρόπους, προτείνουν την "κάρτα του νησιώτη", την επιστροφή ΦΠΑ ή μέσω φορολογίας. "Δε συζητάμε να αλλοιωθεί η συνταγματική ρύθμιση για τη νησιωτικότητα", λένε στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις στην επικείμενη συμφωνία προσθαφαιρούνται και διευκρινίζουν ότι η χθεσινή διαρροή δεν αφορά τελική συμφωνία. "Δεν μιλάμε ούτε για τις 47 σελίδες ούτε για κείμενα που διαρρέουν και non – paper. Δεν αναγνωρίζουμε non - paper, δε δουλεύουμε με non – paper. Περιμένουμε να δούμε τη συμφωνία", έλεγε η ίδια πηγή.

Στους ΑΝΕΛ δεν προτίθενται να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, ωστόσο, όπως είπε εντός της συνεδρίασης ο κ. Καμμένος, "όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν το βάρος της ευθύνης τους σε προσωπικό επίπεδο".

Ο κ. Καμμένος θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. και θα συναντηθεί και με την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v