Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σκληρό πακέτο με τα αιτήματα του ΔΝΤ

Ως «βαρβαρότητα» χαρακτηρίζουν την πρόταση των δανειστών στην κυβέρνηση. Σκληροί τόνοι από Τσίπρα: Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ολο το σκληρό πακέτο με τα αιτήματα του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει καταθέσει δικό του γραπτό κείμενο με αντιπροτάσεις στην ελληνική πρόταση, αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προτάσεις-φωτιά» που δεν αφήνουν ως έχουν, ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή του ΔΝΤ να καταθέσει γραπτές προτάσεις, φαίνεται ότι βαθαίνει και το ρήγμα στις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, καθώς καταργεί defacto την «ενιαία» γραμμή και καταδεικνύει πλέον διαφωνία μεταξύ τους.

Η εξέλιξη αυτή δίνει δραματική τροπή στις διαπραγματεύσεις. Οι τελευταίοι αυξάνουν την πίεση με νέα αντιπρόταση προς στην Αθήνα (τα βασικά σημεία αναφέρονται παρακάτω), την οποία όμως δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup συνάντησε τους επικεφαλής των θεσμών (Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι παρουσία των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί) σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι διαφορές.

Η συνάντηση κράτησε σχεδόν πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.20, καθώς τόσο η Κρ. Λαγκάρντ όσο και οι Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι μπήκαν στο κτήριο που διεξάγεται το Eurogroup. Παράλληλα νωρίτερα διεξήχθη και EWG.

Εντονη αντίδραση της Αθήνας

Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε συνεργάτες του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα: «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!», υποστήριξε. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η νύχτα αναμένεται μακριά καθώς οι ηγέτες θέλουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, ακόμα και αν απαιτηθεί ολονύκτια εργασία. Ο λόγος είναι ότι δεν επιθυμούν να χρειαστεί νέος γύρος διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής που έχει ήδη πολύ βαριά ατζέντα.

Βαρβαρότητα η πρόταση

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση, είναι μια βαρβαρότητα, ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Τι μέτρα απαιτεί η πρόταση

Για επιπλέον έσοδα από το ΦΠΑ ύψους 1% του ΑΕΠ κάνει λόγο η πρόταση των δανειστών που δεν γίνεται αποδεκτή από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα:

* Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ (αντί για 0,741% του ΑΕΠ). Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει στο 23%. Το 13% αφορά μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η ισχύ των συντελεστών είναι η 1η Ιουλίου. Καταργούνται οι εκπτώσεις στα νησιά. Στο 6% μένουν μόνο φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
* 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
* Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
* Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
* Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
* Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών

Συντάξεις

* Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές).
* Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
* Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
* Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
* Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
* Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
* Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
* Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.

 

* Δείτε όλο το κείμενο που δημοσίευσε η WSJ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v