Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επεισόδια στο θρίλερ της συμφωνίας

Δεν βρέθηκε χρυσή τομή μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και δανειστών. Αρχίζει νέος γύρος διαβουλεύσεων. Πεπεισμένος για λύση δηλώνει ο Τσίπρας. «Happy end» περιμένει ο Τουσκ, ενώ η Μέρκελ προειδοποιεί ότι υπάρχει δρόμος. Eurogroup και Θεσμοί θα λύσουν το ελληνικό θέμα, διαμηνύεται από τη Σύνοδο Κορυφής.

Νέα επεισόδια στο θρίλερ της συμφωνίας

Αντίστροφα μετρά το χρονόμετρο της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία, με την Αγκελα Μέρκελ να φέρεται να έβαλε το καμπανάκι της λήξης την Κυριακή και πριν το άνοιγμα των αγορών.

Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, πιθανότατα το Σάββατο, ενώ το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας και Τουσκ είχαν έναν έντονο διάλογο κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών «ναρκοθετήθηκε» από το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία στην πρωινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών. 'Ετσι, το Eurogroup δεν είχε να αντιμετωπίσει ένα ενιαίο κείμενο αλλά ουσιαστικά τις δυο προτάσεις, την ελληνική και αυτή των δανειστών.

Μετά από ώρες διαβουλεύσεων και ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών διακόπηκε.

Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο υπήρξαν φωνές αισιοδοξίας. Ο Ντ. Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως αισθάνεται ότι δεν θα υπάρξει «τραγωδία» αλλά «happy end». O Γιούνκερ τόνισε ότι θα εργαστεί μέχρι το τελευταίο λεπτό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις, έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα βοηθήσει την ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση».

Οι δυο πλευρές έχουν ακόμα απόσταση να καλύψουν σε ότι αφορά το ΦΠΑ αλλά και το ασφαλιστικό, όπως επιβεβαίωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα δε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών υπήρξε πολύ συζήτηση στο Eurogroup για τα δυο κείμενα και πολλοί υπουργοί άσκησαν κριτική τόσο στο δικό μας όσο και σε αυτό των θεσμών, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μέχρι να βρούμε μια λύση», τόνισε.

Την ίδια στιγμή πάντως οι θεσμοί επιχειρούν να μεταφέρουν εικόνα «ομοψυχίας» στο δικό τους μέτωπο με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι «συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις συντάχθηκε ουσιαστικά με την θέση της Ευρώπης ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να προχωρήσουν τα θέματα της χρηματοδότησης και του χρέους, θέση που έρχεται σε αντίθεση με τις ελληνικές επιδιώξεις.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα κηρυχθεί αυτόματα σε πτώχευση η Ελλάδα αν δεν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Θα ταξινομηθεί ως «ληξιπρόθεσμη» είπε αρνούμενος να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θα συμβεί με το περιθώριο των 30 ημερών που υπάρχει σύμφωνα με το καταστατικό. Η γενική διευθύντρια μπορεί να φέρει το θέμα ανά πάσα στιγμή στο Δ.Σ. τόνισε.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup ενημερώθηκε για την κατάσταση των πραγμάτων των εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και τις ελληνικές αρχές για το περιεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας.

Η συμφωνία στο σχέδιο αποτελεί προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του τρέχοντας προγράμματος της Ελλάδας και για την εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχει απομείνει. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις τελευταίες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου, πριν από την συνάντηση του Eurogroup.
Oι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι οι θέσεις συνεχίζουν να διαφέρουν σε μια σειρά από ζητήματα. Υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να αποδεχτούν τις προτάσεις των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει τους επικεφαλής των κρατών ή κυβερνήσεων για την κατάσταση των πραγμάτων στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που λαμβάνει χώρα την ίδια ημέρα (25 Ιουνίου).

Το Eurogroup πιθανότατα θα συγκληθεί ξανά το Σάββατο, 27 Ιουνίου του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v