Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε ξένοι στην ίδια πόλη

Τσίπρας, Σαμαράς, Θεοδωράκης, Καμμένος, Γεννηματά στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης. «Κακή συμφωνία ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», βλέπουν στη Συγγρού. «Κλείνει το μάτι» στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού. Συστάσεις προς εταίρους και κυβέρνηση από τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πέντε ξένοι στην ίδια πόλη

Ούτε η πιο κρίσιμη στιγμή που βιώνει η χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες ούτε η συγκυριακή κοινή τους παρουσία στο ευρωπαϊκό κέντρο λήψης των πολιτικών αποφάσεων, τις Βρυξέλλες, κατάφεραν να ενώσουν τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς που βρέθηκαν εκεί το προηγούμενο τριήμερο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γεννηματά, πέντε... ξένοι στην ίδια πόλη, ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμά τους και παρά τις ελπίδες που έτρεφαν πολλοί ότι, έστω την ύστατη ώρα, θα λειτουργούσαν σε κοινή γραμμή στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στους εταίρους, και πάλι δεν το έπραξαν.

Εξαίρεση του κανόνα αποτέλεσαν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ που βρέθηκε στην βελγική πρωτεύουσα για την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις και να δειπνήσουν προχθές το βράδυ σε εστιατόριο της πόλης, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε και με τους προέδρους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ευρισκόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διεμήνυσε πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων και υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησής του. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, όμως φρόντισε να εξαπολύσει και σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαπραγματευτική του τακτική και το αδιέξοδο το οποίο έχει προκύψει. Μία μόλις μέρα μετά την πολυσυζητημένη πρόταση του προέδρου της ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, στη Συγγρού εκτιμούν πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία και σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, χωρίς όμως ακόμα και τώρα να προσδιορίζουν τη στάση τους στη Βουλή εάν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία.

Νέο μέτωπο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, θέλησε να διαφοροποιηθεί από την πρόταση Σαμαρά και να κάνει νέο άνοιγμα προς τον πρωθυπουργό: «Το εκδικητικό πνεύμα δεν μπορεί να έχει θέση στην πολιτική ζωή ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι να αποφασίσει ο ίδιος τώρα πια ότι ήρθε ο καιρός να πολιτευτεί με ρεαλιστικό τρόπο προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος του κόμματος του», σημείωσε, ενώ καταφέρθηκε για μια ακόμα φορά εναντίον των ακραίων φωνών, εντός και εκτός της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέποντας πιθανόν και στην επόμενη μέρα, μετά τους ΑΝΕΛ, άνοιξε και νέο μέτωπο με την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και δη το iskra, την ιστοσελίδα που φιλοξενεί τις απόψεις της συγκεκριμένης πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης για επαφές στην ίδια πόλη βρέθηκε και η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία, σε εμφανώς πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τον προκάτοχό της Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράμμισε σε γραπτή της δήλωση ότι ο χρόνος για τη συμφωνία που έχει ανάγκη η χώρα εξαντλείται. Παράλληλα προέβη σε συστάσεις και προς τις δύο διαπραγματευόμενες πλευρές, επισημαίνοντας πως δεν είναι η ώρα για επιμονή των εταίρων σε ακραίες θέσεις και για συστηματική κωλυσιεργία της ελληνικής κυβέρνησης. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης στην κατάληξη συμφωνίας οδηγεί σε πολύ πιο επώδυνες εξελίξεις, με πολλαπλάσια μέτρα συγκριτικά με πριν μερικούς μήνες. Και εδώ πάντως κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν το κείμενο, εφόσον αυτό προκύψει, και να πράξουν «τα δέοντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v