Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά της ελληνικής αντιπρότασης

Στο 13% βάζει τον πήχη στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων η κυβέρνηση «σώζει» τα νησιά. Φόρος εταιρειών στο 28%, επιμονή σε έκτακτη εισφορά στα κέρδη. Από 1η Οκτωβρίου οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις. Αύξηση εισφορών 3,9% στο ΙΚΑ.

Τα μυστικά της ελληνικής αντιπρότασης
Μόλις επτά εκατοστά του ΑΕΠ χωρίζουν τους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά ένα από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, τους συντελεστές ΦΠΑ.

Η νέα ελληνική πρόταση η οποία υπεβλήθη χθες στο Eurogroup και τμήματα της οποία ζήτησε ο κ. Ντάισελμπλουμ να ενσωματωθούν στην πρόταση των θεσμών δίνει την εστίαση στο 23%, αλλά επιχειρεί να πάρει πίσω την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά.

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο το οποίο δημοσιεύει η Καθημερινή, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2015 με στόχο ετήσια έσοδα 0,93% του ΑΕΠ έναντι 1% που ζητούν οι δανειστές.

Με βάση την τελευταία ελληνική πρόταση, δημιουργείται ένας ενιαίος συντελεστής 23% για τη συντριπτική πλειοψηφία προϊόντων και υπηρεσιών, με τη διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή 13% για όλα τα τρόφιμα, την ενέργεια, την ύδρευση και τα ξενοδοχεία (που οι δανειστές θέλουν να ανεβάσουν στο 23%), και ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6% για φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Στις υπόλοιπες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ελληνικές προτάσεις, η κυβέρνηση υπαναχωρεί ως προς τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και προβλέπει συντελεστή 28% από 26%, όπως ζητούσαν οι δανειστές (29% η προηγούμενη ελληνική πρόταση).

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην έκτακτη εισφορά 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, μέτρο το οποίο έχουν απορρίψει οι δανειστές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει περιλάβει την προκαταβολή 100% στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και τη μείωση του ακατάσχετου στους λογιαριασμούς (σήμερα 1.500 ευρώ).

Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, προτάσεις δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζονται απολύτως, καθώς ο πήχης μπαίνει στο 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Τα εργασιακά

Σημαντικά βήματα προς την πλευρά των δανειστών κάνει η Ελληνική κυβέρνηση στο ασφαλιστικό υιοθετώντας τις θέσεις τους για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επιμένει στην αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, παράλληλα με την πρόταση για έμμεση μείωση των συντάξεων, μέσω της αύξησης των εισφορών στους συνταξιούχους.

Στη νέα ελληνική πρόταση η Ελλάδα δέχεται οι αλλαγές στις πρόωρες να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο του 2015 και έως το 2022, χωρίς αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και τις μητέρες με ΑΜεΑ. Η μόνη διαφορά με την τελευταία πρόταση των θεσμών, είναι ότι οι δανειστές ζητούν έναρξη των αλλαγών από την 1η Ιουλίου.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση δέχεται όχι την σταδιακή κατάργησή του έως το τέλος του 2019, αλλά την αντικατάστασή του έως το τέλος του 2018. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόταση για άμεση κατάργησή του στο προνομιούχο 20% των δικαιούχων.

Στο θέμα της αύξησης των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους, η ελληνική πλευρά επιμένει στην αύξηση από το 4% στο 5% και όχι στο 6%, καθώς και στην επέκτασή της και στις επικουρικές.

Βέβαια, επιμένει και στο θέμα των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, επαναφέροντας την πρόταση που απέρριψαν οι θεσμοί για επαναφορά των εισφορών 3,9% στο ΙΚΑ (2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους) καθώς και την πρόταση για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, από 3% σε 3,5%.

Η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση των θεσμών για εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016. Δεν αποδέχεται ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και δεν κάνει καμία αναφορά στον ασφαλιστικό νόμο 3863 που οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί.

Συμφωνεί με τους θεσμούς για ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ (δεν αναφέρει τη δέσμευση ότι θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση), επιμένει ότι θα εξαιρεθούν οι περισσότεροι από τους φόρους υπέρ τρίτων, όχι όλοι, και δέχεται ότι θα ληφθούν όλες οι δημοσιονομικές πρόνοιες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ όσον αφορά στην κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις.

Η Ελληνική κυβέρνηση δέχεται και την «δύσκολη» πρόταση των θεσμών για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ.

Πρόκειται για πρόταση που υπήρχε και στο αρχικό ελληνικό κείμενο, αναμένεται όμως να οδηγήσει σε δραματικές περικοπές της χρηματοδότησης του ΟΓΑ (σήμερα χρηματοδοτείται κατά 80% από το κράτος) και κατά συνέπεια ακόμη και σε τριπλασιασμό των εισφορών στους αγρότες.

Αντίθετα, η Ελλάδα δεν δέχεται την πρόταση που ορίζει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, θα λαμβάνουν βασική και αναλογική σύνταξη μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Συνεπώς εάν συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική…

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν δέχεται το πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα αλλαγών που θα συμφωνηθεί έως τον Οκτώβριο για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, η μόνη πρόταση που έχει βγει, αφορά στην μεγαλύτερη αντιστοίχιση των εισφορών με τις παροχές. Τέλος, οι ενοποιήσεις προτείνεται να ολοκληρωθούν το 2018 και όχι το 2017.

* Δείτε την ελληνική πρόταση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v