Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολαντ: Δεν καταλαβαίνω την επιμονή των θεσμών

Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Το χάσμα δεν είναι μεγάλο», εκτιμούν γαλλικές πηγές.

Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολαντ: Δεν καταλαβαίνω την επιμονή των θεσμών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters, στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης  των τριών ηγετών μπήκε το θέμα της παράτασης του προγράμματος και της παροχής χρηματοδότησης στη χώρα. "Επί της ουσίας, το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο. Συζήτησαν αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα και αύριο προκειμένου να καταλήξουν στα θέματα που δεν έχουν ακόμα κλείσει αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, την παράταση τη του προγράμματος και το ζήτημα της χρηματοδότησης", δήλωσε η πηγή.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε

Νέα συνάντηση κορυφής διεξάγεται σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Ο πρωθυπουργός έχει ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με Μέρκελ και Ολαντ σε μια κρίσιμη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό θέμα συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής πλευράς υπήρξε ένας εξαιρετικά σκληρός διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον πρωθυπουργό.

«The game is over» είπε ο κ. Τουσκ προς τον Αλ. Τσίπρα για να δεχτεί την απάντηση: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τρία εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Τούσκ ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις και πρόσθεσε: «Οι θέσεις των θεσμών δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ και δεν διαφέρουν από το προηγούμενο (σ.σ. μνημονιακό) πρόγραμμα».

«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση ταμείων», πρόσθεσε, επικαλούμενος τη δέσμευση της κυβέρνησης για ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τον Οκτώβριο.

Για να καταλήξει: «Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στόχος ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v