Βιώσιμο το ελληνικό χρέος στα περισσότερα σενάρια

Σύμφωνα με έγγραφο που εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους δεν θα πιαστούν οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2012. Ωστόσο σε κανένα σενάριο δεν απαιτείται κούρεμα και μόνο στο χειρότερο είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος στα περισσότερα σενάρια

To ελληνικό χρέος δεν θα υποχωρήσει στον στόχο που είχαν ορίσει οι πιστωτές το 2012 γιατί η χώρα δεν εφάρμοσε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά παραμένει βιώσιμο με βάση δύο ή τρία σενάρια που έχουν αναλυθεί, σύμφωνα με έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που επικαλείται το Reuters.

Η ανάλυση, που προετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να τους βοηθήσει στις συζήτησεις με την ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά πως ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο οι δανειστές δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν κάποιο μέρος από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα.

Με βάση την συμφωνία διάσωσης του 2012, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, από το 175% που βρίσκεται τώρα.

«Eίναι ξεκάθαρο ότι τα ολισθήματα στην εφαρμογή των μέτρων και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν καταστήσει αδύνατη την επίτευξη των στόχων για το 2012 υπό αυτό το σενάριο» αναφέρει η ανάλυση που έχει δει το Reuters.

«Oι βασικοί παράγοντες πίσω από την επιδείνωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους (Debt Sustainability Analysis) είναι η χειροτέρευση της ανάπτυξης της οικονομίας, η αναθεώρηση των προοπτικών για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα χαμηλότερα έσοδα για ιδιωτικοποιήσεις και οι πιθανές επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα» σημειώνεται στην ανάλυση.

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις και το πιο αισιόδοξο σενάριο να εφαρμόσει η Αθήνα όλες τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 124% μόνο το 2022 από 172,8% το 2015.

Σε ένα μεσαίο σενάριο, αν εφαρμόσει μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόνο στο 135% το 2022 από 174,3% το 2015.

Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει ως το βασικό, δηλαδή και το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα διολισθήσει μόλις στο 142,2% το 2022 από 176,7% το 2015.

«Όλα τα σενάρια βασίζονται στην υπόθεση ενός τριετούς προγράμματος με ευνοϊκή χρηματοδότηση» αναφέρει η ανάλυση.

Ωστόσο η ανάλυση τονίζει ότι η επικέντρωση στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ δεν δίνει μια ακριβή εικόνα της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αποτυπώνεται καλύτερα από τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης. Με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε κανένα σενάριο, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια για να βελτιώσει την βιωσιμότητα, μέσω μιας επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, με βάση το τελευταίο λιγότερο ευνοϊκό σενάριο.

«Αυτή η μέτρηση με βάση τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν εμφανίζει ζητήματα βιωσιμότητας υπό τα δύο πρώτα σενάρια» σημειώνεται στο έγγραφο.

«Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν αρκετά κάτω από το όριο του 15%, το όριο που αναφέρεται στις οδηγίες του ΔΝΤ για το κριτήριο αυτό. Με βάση το σενάριο, ένα σημαντικό reprofiling του χρέους και πιο ευνοϊκοί όροι δανεισμού θα βελτίωναν την βιωσιμότητα» τονίζεται.

«Το reprofiling των ροών των πληρωμών δεν συνεπάγεται και κούρεμα της ονομαστικής αξίας ή δημοσιονομικό κόστος για τους πιστωτές. Αυτό θα συνεπαγόταν επίσης και περαιτέρω κέρδη στην καθαρή ονομαστική αξία για την Ελλάδα και θα ενίσχυε την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v