Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέο μπλόκο χρηματοδότησης απειλούνται οι οδικοί άξονες

Τα προβλήματα ρευστότητας δημιουργούν νέα προβλήματα στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σημάδια ανάκαμψης στην κυκλοφορία των εθνικών οδών. Οι εκτιμήσεις για τα φετινά έσοδα.

Με νέο μπλόκο χρηματοδότησης απειλούνται οι οδικοί άξονες

Παρενέργειες στην ομαλή ροή κεφαλαίων προς τους οδικούς άξονες που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης έχει η παρατεταμένη αβεβαιότητα, με τις τράπεζες να αναστέλλουν την χρηματοδότηση επικαλούμενες την αβεβαιότητα.

Όπως είπε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδας Μπόμπολας μία τράπεζα αρνήθηκε προ ημερών να καταβάλλει τη χρηματοδοτική δόση στην Ολυμπία Οδό, με το επιχείρημα πως περιμένει να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστηρίζουν πως τα προβλήματα ρευστότητας είναι πραγματικά, αλλά προς το παρόν στους οδικούς άξονες που συμμετέχει δεν έχουν γίνει απολύσεις, ούτε μπορεί κάποιος να μιλήσει για στάση πληρωμών. Ο κ. Μπόμπολας τόνισε πως "δίνουμε αγώνα για να διατηρούμε τη θέση μας αλλά και τις θέσεις εργασίας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία". Στα υπόλοιπα δημόσια έργα υπάρχουν επίσης δυσκολίες, με τον επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα να υποστηρίζει την Παρασκευή πως «την τελευταία στιγμή πάντα βρίσκεται κάποια λύση». Ο ίδιος είπε πως μετά από διακοπή εργασιών της ΑΚΤΩΡ και κοινοπραξίας που συμμετέχει για το αεροδρόμιο Χανίων και τη σήραγγα Παναγοπούλας του ΟΣΕ, το δημόσιο ξεμπλόκαρε κάποιες πληρωμές.

Οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης των οδικών αξόνων (απαιτούνται κονδύλια περί το 1 δισ. ευρώ) αφού ακόμα και ορισμένες ξένες τράπεζες που είχαν απομείνει ετοιμάζονται να αναχωρήσουν.

Πάντως, τα στοιχεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ δείχνουν πως από το περασμένο φθινόπωρο υπήρξε ανάκαμψη στην κυκλοφορία των οδικών αξόνων, τάση η οποία συνεχίστηκε και το 2015. Για παράδειγμα, καταγράφεται αύξηση στην Αττική Οδό στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου που φτάνει το 4%, στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί επίσης κατά 4%, στην Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα) κατά 3% και στο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα κατά 1,3%.

Σύμφωνα με τον Δημ. Κούτρα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα παρουσιάσει φέτος αύξηση εσόδων κατά 10% ενώ δραστηριοποιείται πλέον σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων είναι οι Αγγλία, ΗΠΑ, Παναμάς, Κατάρ, Ιταλία. Αποκάλυψε, επίσης, πως πριν ένα χρόνο η εταιρεία απέκτησε ένα κοίτασμα χρυσού στο Σουδάν, στο οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι έρευνες για χρυσό.

Ειδική αναφορά έγινε από τη διοίκηση στην αύξηση του καθαρού δανεισμού την οποία αποδίδει στη συνέχιση των επενδύσεων. Την τελευταία πενταετία έχουν επενδυθεί 302 εκατ. ευρώ υποστήριξαν. Ωστόσο ο συνολικός δανεισμός περιορίστηκε πέρυσι στα 1,54 δισ. ευρώ από 1,64 δισ. το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v