Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να ξέρετε για τα capital controls

Ως 6 Ιουλίου η «τραπεζική αργία». Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται και με ποιες προϋποθέσεις. Τι ισχύει για προπληρωμένες κάρτες και web banking. Πώς θα κάνουν συναλλαγές με το εξωτερικό οι επιχειρήσεις. Το σχέδιο για την πληρωμή συντάξεων.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα capital controls

Κλειστές λόγω... αναγκαστικής αργίας έως και την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν οι τράπεζες - και το Χρηματιστήριο Αθηνών - σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σταδιακά από το μεσημέρι ανοίγουν τα ATMs των τραπεζών, με τις αναλήψεις να περιορίζονται στα 60 ευρώ ανά κάρτα!

Η απόφαση όμως προβλέπει ότι από τον περιορισμό εξαιρούνται οι συντάξεις, οι οποίες θα πληρωθούν από τραπεζικά καταστήματα που θα ανοίξουν. Το ποια θα είναι θα ανακοινωθεί από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «το κλείσιμο των τραπεζών μπορεί να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια». Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ξένους επισκέπτες εφόσον έχουν κάρτα ξένης τράπεζας. Θα μπορούν να κάνουν χωρίς όριο αναλήψεις από τα ATMs. Επίσης, προβλέπεται ότι δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για την διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ότι αφορά απαιτήσεις που καθίσταται απαιτητές στο διάστημα αυτό. 

Αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων (επιταγές) καθώς και οι δικαστικές προθεσμίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα μπορούν να εγκρίνονται κατά τη διάρκεια της αργίας συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για την διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος όπως π.χ. η πληρωμή ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό ή η εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών.

Εξαιρούνται οι συντάξεις

Θετική είναι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για τις συντάξεις. Όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου, η οποία πήρε ΦΕΚ στις 2.00 τα ξημερώματα, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς στις συναλλαγές. «Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα υποκαταστήματα που θα λειτουργούν για αυτό το σκοπό».

Ξένες τράπεζες στην Ελλάδα

Κλειστά από σήμερα έως και την 6η Ιουλίου θα παραμείνουν και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Επίσης, κλειστό θα παραμείνει και το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Ποιες συναλλαγές θα γίνονται

- Χωρίς περιορισμούς θα γίνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ανάλογα το όριο) για πληρωμή στο εσωτερικό, δηλαδή για πληρωμές με πίστωση λογαριασμού που διατηρείται στην Ελλάδα.

- Οι συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται κανονικά αποκλειστικά και μόνο για το ποσό που εμφανίζονταν ως υπόλοιπο στην κάρτα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Δεν θα εκδοθούν νέες προπληρωμένες κάρτες.

- Οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή διά της τηλεφωνίας για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας.

- Αναλήψεις μετρητών με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό (δηλαδή είναι ξένων τραπεζών) από τα ATMs. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών μπορούν να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Δεν μπορεί να γίνει, πλην των παραπάνω, καμία άλλη τραπεζική συναλλαγή.

Μόνο λογαριασμοί Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών φορέων στην ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος θα διενεργεί συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων. Ουδεμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών) θα διενεργείται.

Κλειστό το ΧΑ καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 715η /29.6.2015 συνεδρίασή του, αποφάσισε:

α) να παραμείνει κλειστή, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α' 65) και τυχόν κατ' εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

β) να παραμείνει κλειστή, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α' 65) και τυχόν κατ' εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

γ) την αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων για την ως άνω περίοδο,

δ) την αναστολή λειτουργίας της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

ε) την αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), εγκρίνοντας σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

Συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπως προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας». Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από ανώτατα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση

α. συναλλαγών με την Τράπεζα της Ελλάδος,

β. διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα,

γ. εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών (TARGET2−GR, EURΟ1, ΔΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδεικτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/΄Αϋλοι Τίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης

Υπό την προϋπόθεση ότι οι παραπάνω συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών.

Τα αιτήματα για την έγκριση συναλλαγών θα υποβάλλονται στην Εμπορική Τράπεζα του ενδιαφερόμενου, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβάζει το εν λόγω αίτημα προς έγκριση στην Επιτροπή.

Πράσινο φως από Κομισιόν

Τις "ευλογίες" της στην επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας πως η Αθήνα δικαιολογείται να παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων προκειμένου να προστατεύσει τις τράπεζές της.

"Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα υπερισχύει του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που φαίνεται να δικαιολογεί την επιβολή προσωρινών περιορισμών στις ροές κεφαλαίων", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Jonahtan Hill, επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

"Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η κύρια και άμεση πρόκληση για τη χώρα. Ενώ τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν φαίνονται απαραίτητα και ανάλογα αυτή τη στιγμή, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν συντομότερα προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο".

 

* Δείτε όλο το ΦΕΚ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v