Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολάντ: Διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στο ευρώ

Υπάρχουν λίγες ώρες ακόμη για να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, λέει ο γάλλος Πρόεδρος. Ημασταν πολύ κοντά σε deal, η μπάλα στο ελληνικό γήπεδο. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια ελιγμών, λέει ο Μοσκοβισί. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή λέει ο Σαπέν.

Ολάντ: Διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στο ευρώ

Η Αθήνα ήταν "πολύ κοντά" σε συμφωνία με τους δανειστές υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό νόμισμα. 

Εξαρτάται από την Ελλάδα το αν θα αποφασίσει "να παραμείνει ή να πάρει το ρίσκο να αποχωρήσει", υπογράμμισε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο, ενώ σχολίασε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας. 

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κάτι που όπως είπε, εξαρτάται από την Αθήνα. Υπάρχει ακόμη περιθώριο συμφωνίας, εκτίμησε. «Υπάρχουν λίγες ώρες προτού κλείσει επίσημα το παράθυρο των διαπραγματεύσεων για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ελπίζω, εάν το αποφασίσουν οι Έλληνες ή η κυβέρνησή τους, να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις".

«Η Γαλλία είναι διαθέσιμη, είναι πάντα διαθέσιμη για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος. Σήμερα η συμφωνία είναι ακόμη πιθανή, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα», υπογράμμισε. 

Μοσκοβισί: Υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας

Είναι ακόμα δυνατή μια συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απευθύνοντας έκκληση στον Τσίπρα να ψηφίσει "ναι" στο δημοψήφισμα. 

Όπως ανέφερε, οι πιστωτές και η Ελλάδα "απέχουν μόλις λίγα εκατοστά" από μια συμφωνία, τονίζοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο ελιγμού στις διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα κάνει σήμερα το μεσημέρι προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο κ. Γιούνκερ δεν θα καταθέσει καινούργιες προτάσεις προς την Ελλάδα.

Σαπέν: Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί ακόμη μια πιθανότητα, αν και η θέση της χώρας είναι στο ευρώ, υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι "πληγώθηκε προσωπικά" από το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά πάγωσε τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι μπορούν να επανεκκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να υπάρξει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στις ευρωαγορές μετά τα γεγονότα του σαββατοκύριακου.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v