Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» Τουσκ στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση

«Η κυβέρνηση σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάθεση για να δοθεί περαιτέρω παράταση, γράφει στον Τσίπρα. «Η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος μπορεί να υποβάλει αίτημα για νέα βοήθεια. Η πόρτα είναι ανοικτή».

«Οχι» Τουσκ στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση

Επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς στον Τσίπρα με την οποία απορρίπτει το αίτημα για παράταση αποκαλύπτουν οι Financial Times. «Η κυβέρνηση σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάθεση για να δοθεί περαιτέρω παράταση. Η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος μπορεί να υποβάλει αίτημα για νέα βοήθεια. Η πόρτα είναι ανοικτή».

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή: 

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Στην επιστολή σας στις 28 Ιουνίου 2015, ζητήσατε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επανεξετάσουν την θέση τους αναφορικά με την παράταση του τρέχοντος EFSF προγράμματος οικονομικής βοήθειας κατά ένα μήνα από την ημέρα λήξης του (30 Ιουνίου).

Πρέπει να τονίσω, ότι στη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου, συμφωνήσαμε στην διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Εκεί επιβεβαιώσθηκε ότι η συμφωνία της κυβέρνησής σας με τους θεσμούς, σύμφωνα με το πλαίσιο του ανακοινωθέν του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ήταν προϋπόθεση για το Eurogroup προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που θα περιλάμβανε περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και αντίστοιχα μέτρα για το χρέος.

Αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε και στην ευρωπαϊκή διάσκεψη στις 25-26 Ιουνίου. Το αίτημά σας για παράταση του τρέχοντος EFSF προγράμματος οικονομικής βοήθειας, θα πρέπει να εξεταστεί υπό το ανωτέρω πρίσμα.

Δυστυχώς, πριν από το έκτακτο Eurogroup στις 27 Ιουνίου, η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Συνεπώς, το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να παρατείνει την τρέχουσα οικονομική στήριξη του EFSF πέρα από τις 30 Ιουνίου. Μετά από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες , υπό την απουσία νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμία βούληση να κινηθούμε έναντι αυτής της θέσης που εκφράστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου.

Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους, σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της συμφωνίας μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα της διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

 

* Δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v