Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SOS εκπέμπουν εισαγωγείς-εξαγωγείς

Κάποιες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε διακοπή της τροφοδοσίας της αγοράς. Στο «κόκκινο» εισαγωγείς και εξαγωγείς οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μετρητοίς για παραγγελίες. Περί τα 80 εκατ. ευρώ οι εβδομαδιαίες απώλειες για τους εξαγωγείς.

SOS εκπέμπουν εισαγωγείς-εξαγωγείς

Σε διακοπή της τροφοδοσίας της αγοράς προχώρησαν από χθες περισσότερες από 10 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εμπορικά και παραγωγικά στην ελληνική αγορά, ενώ στον περιορισμό των ανοιγμάτων τους στην αγορά προχωρούν και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ας σημειωθεί ότι διαθέτουν στην αγορά καταναλωτικά προϊόντα βασικά για το καλάθι του καταναλωτή, σταμάτησαν από χθες την τιμολόγηση προς σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και γενικότερα προς το εμπόριο. Μεταξύ αυτών είναι και μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά -σ.σ. πριν από λίγα χρόνια είχε εγκαινιάσει κέντρο καινοτομίας στη χώρα- η οποία έχει ενημερώσει το λιανεμπόριο ότι δεν πρόκειται να τιμολογήσει και να παραδώσει προϊόντα τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα τα αποθέματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες και στα logistics center των μεγάλων αλυσίδων και των εταιριών διανομών επαρκούν για μια εβδομάδα και γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσει ξανά η λειτουργία της αγοράς. «Οι ελλείψεις στην αγορά θα φανούν μετά από μια εβδομάδα», ανέφερε στο Euro2day.gr στέλεχος παραγωγικής εταιρίας ο οποίος εκτίμησε: «Οι ελλείψεις θα φέρουν και αυξήσεις. Αυτός είναι νόμος της αγοράς».

«Η Ελλάδα δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές, είτε για να παράγουμε προϊόντα τα οποία εξάγουμε είτε για εσωτερική κατανάλωση. Από τη στιγμή που κανείς δεν δίνει πλέον επί πιστώσει και για να σου παραδώσει προϊόν ή πρώτες ύλες ζητάει προπληρωμή τοις μετρητοίς, θεωρώ κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι και ελλείψεις θα υπάρξουν και ανατιμήσεις», προσέθεσε μεγαλοβιομήχανος με τον οποίο επικοινώνησε χθες το Euro2day.gr.

Τις πληροφορίες αυτές, προσπάθησε να διασκεδάσει εχθές το Μαξίμου το οποίο σε non paper που εξέδωσε ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι σε επικοινωνία του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα με τον σύνδεσμο Super Market -σ.σ. όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου δεν υπάρχει Σύνδεσμος- τον διαβεβαίωσαν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία και στις εμπορικές συναλλαγές.

Στο ίδιο non paper αναφέρεται ότι η κυβέρνηση επικοινώνησε με τις διοικήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Coca Cola Τρία Έψιλον όπου επιβεβαιώθηκε, όπως σημειώνεται στο ίδιο non paper, η ομαλή λειτουργία των εμπορικών συναλλαγών των εταιριών με τους πελάτες τους χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή, που να δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στέλεχος από τον κλάδο του κρέατος υποστήριξε στο Euro2day.gr ότι την επόμενη εβδομάδα οι εισαγωγές θα είναι σημαντικά μειωμένες και θα αφορούν κυρίως φθηνότερα είδη κρέατος. «Οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν τερματιστεί πλήρως και όσες παραγγελίες εκτελούνται, πληρώνονται από λογαριασμούς που διατηρούν κάποιοι Έλληνες εισαγωγείς στο εξωτερικό», σημείωσε ο ίδιος. 

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πρώτες ύλες. Ιδιοκτήτης γνωστής εισηγμένης στο Χ.Α. βιομηχανίας με έντονη εξαγωγική παρουσία περιέγραψε την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα. «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους ξένους προμηθευτές μας, γιατί απλά μας ζητάνε να τους προπληρώσουμε με μετρητά. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη, δεν θα υπάρξει τελικό προϊόν και πολύ σύντομα, σε μία, δύο, τρεις εβδομάδες το αργότερο αυτό θα φανεί στην κατανάλωση», επεσήμανε. Αυτό θα φέρει, σύμφωνα με τον ίδιο, λουκέτα, αύξηση της ανεργίας, εκτόξευση των τιμών και κατάρρευση της οικονομίας. «Οδηγούμαστε σε πλήρη καταστροφή», είπε ο ίδιος ο οποίος διερωτήθηκε γιατί έγινε αυτή η κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, ποιος ο λόγος και ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και έταιρος βιομήχανος με τον οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Πρέπει να πέσει αυτή η κυβέρνηση, διότι ο κ. Τσίπρας μας κορόιδεψε», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ψηφίσουμε ναι στο δημοψήφισμα. Η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μετά να προκηρυχθούν εκλογές.»

Την ίδια ώρα στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση και οι εξαγωγές. Παράγοντας από τον εξαγωγικό κλάδο εκτίμησε ότι το κόστος για τις εξαγωγές εκτιμάται σε εβδομαδιαίες απώλειες 80 εκατ. ευρώ και για τις εισαγωγές στα 600 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v