Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι κινήσεις στην «μετά πρόγραμμα» εποχή

Αμετακίνητος δηλώνει ο Τσίπρας ώρες πριν λήξει η παράταση. Γιατί απέρριψε στο «μήνυμα» Γιούνκερ. Πώς σχεδιάζεται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Γιατί αρνείται το δίλημμα «ναι» ή «όχι» στο ευρώ. Η μη πληρωμή του ΔΝΤ και το παρασκήνιο.

Κυβέρνηση: Οι κινήσεις στην «μετά πρόγραμμα» εποχή

Τα μεσάνυχτα λήγει το δανειακό πρόγραμμα και ταυτόχρονα η προθεσμία για να αποπληρώσει η χώρα στο ΔΝΤ τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ.

Ως προς το δεύτερο, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, απλώς, χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ότι η δόση δεν θα καταβληθεί. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «είναι απαιτητή», απάντησε κοφτά: «ας υπάρξει συμφωνία να πληρώσουμε».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να απαντήσει ανά πάσα στιγμή στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται και ότι θα συζητήσει μία πρόταση που θα περιλαμβάνει το χρέος «ακόμη και στο παρά πέντε».

Προσεκτική η Μέρκελ

Τα περιθώρια για συμφωνία πάντως φαίνεται να στερεύουν. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι χθες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξει καμία πρωτοβουλία πριν από το δημοψήφισμα, αλλά κι αυτή θα εξαρτηθεί από το εάν η κάλπη βγάλει «ναι», υπέρ του οποίου ξεκίνησαν ήδη επίσημη εκστρατεία.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Άνγκελα Μέρκελ: πρώτον, αρνήθηκε να ερμηνεύσει το δίλημμα ως «ναι ή όχι στο ευρώ» (όπως οι υπόλοιποι με πρώτον τον Ζ. Κ. Γιούνκερ) και, δεύτερον, τόνισε πως είναι πρόθυμη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, χωρίς να συναρτήσει την προθυμία με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Παρά ταύτα, στις τηλεφωνικές γραμμές έχει ξεσπάσει... πυρκαγιά, καθώς και χθες όλοι συνομίλησαν με όλους, πριν και μετά τις δηλώσεις ή τις συνεντεύξεις Τύπου. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού «ξέκοψαν» κάθε περίπτωση να συγκληθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής (θα γίνει μετά το δημοψήφισμα), κάλεσαν την Αθήνα να υποβάλλει νέο αίτημα βοήθειας.

Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνε «ναι» το «όχι»

Τα μεσάνυχτα προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο στο θρίλερ των τελευταίων ημερών – που έγινε πιο άγριο μετά την απόφαση για δημοψήφισμα.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για «πρωτοβουλία Γιούνκερ» με νέα πρόταση που υπέβαλε στην Αθήνα. Πηγές του Μαξίμου διέψευσαν την πληροφορία, με τη διευκρίνιση ότι «δεν έχει φτάσει κάτι σχετικό στον πρωθυπουργό».

Λίγο αργότερα, επιβεβαίωσαν ότι «υπήρξε κάτι» το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Ανέφεραν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός έλαβε «ένα μήνυμα» από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Το εξής:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών.
2. Ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι».
3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενό τους.
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

Κατά τις πληροφορίες, δεν υπήρξε -πάλι- καμία αναφορά στο χρέος. Επίσης, «η αλλαγή στο κείμενο» αφορούσε τη διατήρηση του ΕΚΑΣ, δεδομένου ότι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολίασαν (μέσω twitter) ότι ο κ. Γιούνκερ «είπε ψέμματα» στη συνέντευξη Τυπου όταν ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση των «θεσμών» δεν περιελάμβανε μείωση των συντάξεων.

«Πράγματι, περιελάμβανε κατάργηση του ΕΚΑΣ το οποίο όμως είναι παροχή», διευκρίνισαν στη συνέχεια κύκλοι της Κομισιόν.

Αυτό το «μήνυμα» ερμηνεύθηκε από ευρωπαϊκές πηγές ως «νέα πρωτοβουλία» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία. Παρέπεμπαν δε, στη χθεσινή δήλωση του κ. Γιούνκερ «να ψηφίσουν 'ναι' οι Έλληνες την Κυριακή όποιο κι αν είναι το ερώτημα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι, μέχρι το δημοψήφισμα, μπορεί να υπάρξει καλή πρόταση που να ικανοποιεί την κυβέρνηση...

«Όχι»

Το Μαξίμου, πάντως, ερμήνευσε το «μήνυμα» ως επιμονή στη γνωστή πρόταση των θεσμών η οποία έχει ήδη απορριφθεί. «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εξακολουθεί να εργάζεται για τη λύση», ανέφεραν στελέχη του.

Με την επισήμανση: «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει 'όχι'».

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε για το απόγευμα την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντησή του με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, παραπέμπει στις πυρετώδεις προσπάθειες που θα καταβάλλονται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το «ναι» θα γίνει νόμος και θα παραιτηθώ

Ο κ. Τσίπρας πάντως, μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, έστειλε τα μηνύματα εντός κι εκτός της χώρας.

* Αν η κάλπη βγάλει «ναι» ο ίδιος θα παραιτηθεί και οι πολίτες θα έχουν αποφασίσει για το μέλλον τους: «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, δεν αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας. Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το 'ναι' θα σεβαστώ την απόφαση. Θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση του ελληνικού λαού», είπε.

Και το... ανέλυσε: «Αν ο λαός θέλει λιτότητα στο διηνεκές που δεν θα του επιτρέψει να σηκώσει κεφάλι, η απόφασή του θα γίνει σεβαστή αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».

Ούτε το δικό μου αυτί ιδρώνει

* Για το πώς θα φερθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μετά από ένα «όχι», ανέδειξε την ανάγκη να είναι «ηχηρό» και παρέπεμψε στην κουλτούρα υπέρ των δημοψηφισμάτων που έχει η Ευρώπη. (σ.σ. προς επίρρωση, κανένας Ευρωπαίος δεν το χαρακτήρισε «πραξικόπημα» όπως επιμένουν να λένε οι Α. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος).

Όσο για το εάν έχει plan B στην περίπτωση που «δεν ιδρώσει το αυτί» των δανειστών από ένα ηχηρό «όχι», παρέπεμψε με νόημα στη γεωπολιτική δυναμική της χώρας (είμαστε σταυροδρόμι τριών ηπείρων) και τόνισε: «Ούτε το δικό μου αυτί ιδρώνει».

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε

* Για το τι θα συμβεί εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα το τραπεζικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας, αφού το απέδωσε ευθέως στην απόρριψη της πρότασης για παράταση από το Eurogroup που οδήγησε την ΕΚΤ στο να παγώσει τον ELA και ανάγκασε την ΤτΕ να προχωρήσει στην τραπεζική αργία, απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκατασταθεί η ρευστότητα, να μην υπάρξει έλλειψη αγαθών, φαρμάκων κ.λπ.». Ενώ στην κριτική της ΝΔ ότι επί ημερών της δεν έκλεισαν οι τράπεζες παρατήρησε: «Έκλεισαν σπίτια».

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κινήσεις για να ηρεμήσουν οι πολίτες από την εικόνα των κλειστών τραπεζών και των περιορισμών στις αναλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε τους πολίτες για την κινδυνολογία που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες (εκβιασμοί, απειλές κ.λπ.) για να καταλήξει: «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η Δημοκρατία θα δώσει διέξοδο, πιστέψτε με»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v