Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Στο 40% η υποτίμηση της δραχμής μετά από ενδεχόμενη επαναφορά της

Νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου θα έφτανε η δραχμή αν τυχόν η Ελλάδα αποφάσιζε να την επαναφέρει. Όπως όμως πολλοί αναλυτές αναφέρουν, αυτό παραμένει ένα αρκετά μακρινό ενδεχόμενο.

BBG: Στο 40% η υποτίμηση της δραχμής μετά από ενδεχόμενη επαναφορά της

Oι πολίτες της Ελλάδας θα βιώσουν 40% απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης, αν η χώρα αντικαταστήσει το ευρώ με το πάλαι ποτέ νόμισμά της, τη δραχμή, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

«Αρχικά θα υπήρχαν μαζικές πωλήσεις, κάτι μεταξύ 30 έως 40% υποτίμηση έναντι του δολαρίου, λέει ο Neil Jones, επικεφαλής πωλήσεων hedge-fund στη Mizuho Bank Ltd. στο Λονδίνο. «Θα έχουμε νέα ιστορικά χαμηλά» για τη δραχμή, πρόσθεσε.

Το ρίσκο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα των 19 εθνών έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε δημοψήφισμα για τους όρους που απαίτησαν οι δανειστές προκειμένου να προσφέρουν οικονομική βοήθεια.

Ενώ ο Jones, μαζί με αναλυτές από την ING Groep NV και την Credit Agricole SA είπαν ότι αυτό δεν είναι το κύριο σενάριο, άρχισαν να συζητούν για το πού η Ελλάδα θα βρισκόταν από άποψη ισοτιμίας αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία με το να ενισχύσει τις εξαγωγές και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Ωστόσο, οποιαδήποτε πλεονεκτήματα κινδυνεύουν να ακυρωθούν από το μεγαλύτερο δομικά χρηματοδοτικό κόστος για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Valentin Marinov, τον επικεφαλής νομισματικής έρευνας στη μονάδα investement banking της Credit Agricole SA στο Λονδίνο.

«Ένας από τους λόγους που πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, και τελικά θα το κάνουν, είναι το βαρύ τίμημα που θα πληρώσει η οικονομία τους από ένα Grexit» τόνισε ο Marinov. Εκτιμά ότι, αν δούμε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές κρίσης, η υποτίμηση για την οποία μιλαμε φτάνει σε μεγέθη 40% σε σχέση με το δολάριο μέσα σε 12 μήνες.

Η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ το 2001, όντας στο πρώτο κύμα των χωρών με τραπεζογραμμάτια και κέρματα με το κοινό νόμισμα, την 1 Ιανουαρίου το 2002. Καμία χώρα δεν έχει εγκαταλείψει το ευρώ και δεν υπάρχει κάποιος επίσημος μηχανισμός για να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Αυτό θα ήταν χωρίς προηγούμενο, διότι πιστευόταν ως τώρα ότι το ευρώ είναι ένα μη αντιστρέψιμο σχέδιο», είπε ο Jones. «To να πάνε πίσω στη δραχμή θα ήταν πολύ πολύπλοκο, πολύ σοβαρό, θα έπαιρνε πολύ χρόνο και θα ήταν μια αρκετά ανώμαλη διαδρομή», πρόσθεσε.

Ο Chris Turner επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της ING στο Λονδίνο συμφώνησε με τους Jones και Marinov, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

«Όσον αφορά μία έξοδο από την ΟΝΕ, νομίζω ότι μια πιθανότητα από 50% και κάτω είναι η πιο εύλογη», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v