«Προσωρινή» η νέα κρίση στην Ελλάδα λένε αναλυτές

Μόλις παρέλθει η κρίση του δημοψηφίσματος, η Ευρώπη θα ξαναγίνει μια ευκαιρία για αγορές, πιστεύουν οι οικονομικοί αναλυτές. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι θετικά και το κοινό νόμισμα ισχυρό.

«Προσωρινή» η νέα κρίση στην Ελλάδα λένε αναλυτές

Μία ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι ακόμα και τώρα ένα σενάριο «χαμηλών πιθανοτήτων» και μόλις η κρίση περάσει, θα είναι μια ευκαιρία αγοράς, είπε στο CNBC o οικονομικός αναλυτής Davin Rosenberg χτες τη Δευτέρα.

Μετά από την αποτυχία της να φτάσει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές, η Ελλάδα επέβαλε από τη Δευτέρα capital controls και εξήγγειλε τραπεζική αργία για μία εβδομάδα. Η χώρα αναμένεται σήμερα να κηρύξει στάση πληρωμών σε μία δόση 1,66 δισ. στο ΔΝΤ.

Ο Rosenberg πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αν και θα καθυστερήσει. «Θεωρώ ότι αυτό που γίνεται είναι προσωρινό» είπε ο οικονομικός και στρατηγικός αναλυτής Gluskin Sheff σε μια συνέντευξή του στην τηλεόραση του CNBC.

«Θα περάσει κι αυτό. Και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αγορές», δήλωσε. 

 Ενώ κάποιοι επενδυτές περιμένουν στην άκρη μέχρι να περάσει η κρίση, όταν τελειώσει η περιπέτεια ο Rosenberg θα ξαναγυρίσει στις αγορές της ευρωζώνης. Είπε μάλιστα ότι μπήκε αρκετά επιθετικά στην αγορά της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες εξ' αιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενός πιο ανταγωνιστικού νομίσματος και του γεγονότος ότι η οικονομία της περιοχής πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι κάποια χρόνια πριν.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ο Rosenberg είπε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα γίνει αρκετά πιο επιθετική. Επιπροσθέτως, υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές σταθερού εισοδήματος, με τα spread της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να αυξάνονται μόλις 30 μονάδες βάσης.

«Εάν κοιτάξει κανείς τις αγορές ομολόγων, η μετάδοση στην πράξη είναι πολύ περιορισμένη ως τώρα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v