Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Κανένας φόβος για το ευρώ από την Ελλάδα

Το ευρώ εξακολουθεί να είναι ένα σταθερό νόμισμα, παρά τη χειρότερη οικονομική κρίση του ανεπτυγμένου κόσμου από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ. Η παρούσα κρίση είναι κυρίως ελληνική κρίση.

Τρισέ: Κανένας φόβος για το ευρώ από την Ελλάδα

O πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, υποστήριξε τη σταθερότητα του ευρώ, παρά την αποτυχία να εξασφαλιστεί μέχρι τώρα μία συμφωνία με την Ελλάδα.

«Η ιδέα ότι η ζώνη του ευρώ πρόκειται είτε να εξανεμιστεί είτε να καταρρεύσει, μια ιδέα που κυκλοφορεί ήδη από τη γέννηση της ευρωζώνης, είναι απλώς λανθασμένη», δήλωσε ο Τρισέ στο CNBC.

Αφού το ευρώ έχασε περίπου 2 σεντ σε σχέση με το δολάριο τη Δευτέρα, το νόμισμα κατάφερε να επιστρέψει και να κερδίσει ακόμα σε σχέση με το δολάριο για συντομο χρονικό διάστημα.

«Το ευρώ έχει αποδείξει μια αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στη χειρότερη κρίση από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στις ανεπτυγμένες οικονομίες... έτσι, από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ δεν έχει θιγεί καθόλου», πρόσθεσε.

«Εάν τα λάβουμε υπόψη όλα αυτά, θα έλεγα ότι το βασικό πρόβλημα είναι το ελληνικό –δεν είναι πρόβλημα των άλλων χωρών, όπως εγώ το κατανοώ, τόσο από την πολιτική όσο και από την οικονομική και από την χρηματοπιστωτική άποψη».

Με αυτές τις σκέψεις στο νου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι την τελευταία λέξη για το αποκαλούμενο Grexit θα την πουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι Έλληνες.

«Φυσικά, σε κάθε δημοκρατία την τελευταία λέξη θα την πει ο λαος αυτής της δημοκρατίας, αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλος ο κόσμος έχει εμπλακεί στο θέμα αυτό.

Η εμπιστοσύνη του Τρισέ στο κοινό νόμισμα ξεπερνά όμως την εμπιστοσύνη του στην πρόβλεψη για το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 5 Ιουλίου.

«Πραγματικά δεν ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η πολιτική χημεία εκείνη τη στιγμή στην Αθήνα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η αγορές υποθέτουν ότι η κρίση «δε θα αγγίξει την ευρωζώνη ως όλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v