Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός επαφών και «ραγίσματα» στο εσωτερικό μέτωπο

Πυρετός στην κυβέρνηση και πιέσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί λύση. Επαφές σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη ώρες πριν λήξει η παράταση. Πληροφορίες μιλούν για «κίνηση» που θα εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες για συμφωνία «πάνω σε μία βιώσιμη λύση».

Πυρετός επαφών και «ραγίσματα» στο εσωτερικό μέτωπο

Τα μεσάνυχτα λήγει το δανειακό πρόγραμμα και ταυτόχρονα η προθεσμία για να αποπληρώσει η χώρα στο ΔΝΤ τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα.

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου επεξεργάζεται «κίνηση» που θα εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες, η οποία αποβλέπει σε συμφωνία «πάνω σε μία βιώσιμη λύση». Το τελευταίο παραπέμπει σαφώς στο θέμα του χρέους.

Στο παιχνίδι μπήκε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τη Λευκωσία, επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και σήμερα το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ντ. Τουσκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλλε ήδη από χθες την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντησή του με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενώ στο παρά πέντε ακυρώθηκε και το briefing από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Δημ. Παπαδημούλης μέσω twitter: «Να αξιοποιηθεί άμεσα και από όλους, η έκκληση της Ευρωβουλής για επανέναρξη των συνομιλιών και παράταση. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος», γράφει.

O πρωθυπουργός πάντως  επανέλαβε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ότι η δόση του ΔΝΤ δεν θα καταβληθεί. Στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «είναι απαιτητή», απάντησε κοφτά: «ας υπάρξει συμφωνία να πληρώσουμε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να απαντήσει ανά πάσα στιγμή στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται και ότι θα συζητήσει μία πρόταση που θα περιλαμβάνει το χρέος «ακόμη και στο παρά πέντε».

«Πυρετός» και στον ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σ΄ όλα, παρατηρείται πίεση και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί λύση πριν από το δημοψήφισμα.

Προς το παρόν, αυτή δεν ασκείται από κομματικά στελέχη, αλλά από συνεργαζόμενους, με πρώτους τους ευρωβουλευτές Κώστα Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου.

Την αρχή έκανε ο κ. Χρυσόγονος, δημοσιοποιώντας επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό στις 19 Μαρτίου, με την οποία τον καλούσε να πληρώσει η χώρα τη δόση στο ΔΝΤ γιατί αλλιώς τα αντίποινα θα γίνει Ζιμπάπουε. Ενώ για το δημοψήφισμα δήλωσε – προχθές – ότι η χρονική στιγμή δεν είναι καλή καθώς έπρεπε να είχε γίνει από τον Απρίλιο.

Ακολούθησε ο κ. Κούλογλου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την (χθεσινή) πρόταση Γιούνκερ για να επιτύχει τον βασικό της στόχο, σήμερα: την ακύρωση των πραξικοπηματικών κινήσεων για την ανατροπή της και την παραμονή της στην εξουσία. Παίζεται το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς: μετά από τέτοιο πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία, να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει".

Σύμφωνα με "φήμες" που τρέχουν από το Σάββατο δε, την απόφαση για δημοψήφισμα δεν στήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο ίδιος δεν έχει προχωρήσει σε δημόσια δήλωση, ωστόσο συνεργάτες του διαψεύδουν τη "φήμη" και δηλώνουν ότι στηρίζει απολύτως τις επιλογές της κυβέρνησης. Το γεγονός πάντως είναι ότι από το Σάββατο και μετά ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δεν έχει προχωρήσει σε καμία δημόσια εμφάνιση για να υποστηρίξει το δημοψήφισμα όπως έγινε σε άλλα πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης.

Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνε «ναι» το «όχι»

Τα μεσάνυχτα προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο στο θρίλερ των τελευταίων ημερών – που έγινε πιο άγριο μετά την απόφαση για δημοψήφισμα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για «πρωτοβουλία Γιούνκερ» με νέα πρόταση που υπέβαλε στην Αθήνα. Πηγές του Μαξίμου διέψευσαν την πληροφορία, με τη διευκρίνιση ότι «δεν έχει φτάσει κάτι σχετικό στον πρωθυπουργό». Λίγο αργότερα, επιβεβαίωσαν ότι «υπήρξε κάτι» το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Ανέφεραν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός έλαβε «ένα μήνυμα» από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Το εξής:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών.

2. Ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι».

3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενό τους.

4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

Κατά τις πληροφορίες, δεν υπήρξε -πάλι- καμία αναφορά στο χρέος. Επίσης, «η αλλαγή στο κείμενο» αφορούσε τη διατήρηση του ΕΚΑΣ, δεδομένου ότι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολίασαν (μέσω twitter) ότι ο κ. Γιούνκερ «είπε ψέμματα» στη συνέντευξη Τυπου όταν ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση των «θεσμών» δεν περιελάμβανε μείωση των συντάξεων. «Πράγματι, περιελάμβανε κατάργηση του ΕΚΑΣ το οποίο όμως είναι παροχή», διευκρίνισαν στη συνέχεια κύκλοι της Κομισιόν.

Αυτό το «μήνυμα» ερμηνεύθηκε από ευρωπαϊκές πηγές ως «νέα πρωτοβουλία» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία. Παρέπεμπαν δε, στη χθεσινή δήλωση του κ. Γιούνκερ «να ψηφίσουν 'ναι' οι Έλληνες την Κυριακή όποιο κι αν είναι το ερώτημα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι, μέχρι το δημοψήφισμα, μπορεί να υπάρξει καλή πρόταση που να ικανοποιεί την κυβέρνηση...

«Όχι»

Το Μαξίμου, πάντως, ερμήνευσε το «μήνυμα» ως επιμονή στη γνωστή πρόταση των θεσμών η οποία έχει ήδη απορριφθεί. «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εξακολουθεί να εργάζεται για τη λύση», ανέφεραν στελέχη του. Με την επισήμανση: «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει 'όχι'».

Το γεγονός, όμως, ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντησή του με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, παραπέμπει στις πυρετώδεις προσπάθειες που θα καταβάλλονται μέχρι τα μεσάνυχτα. Κατά ορισμένες πηγές μάλιστα, οι παραπάνω «προτάσεις Γιούνκερ» αποτελούν βάση συζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v