Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Τρία βήματα για ντιλ τελευταίας στιγμής

Αποδοχή της πρότασης που διατύπωσαν την Κυριακή οι θεσμοί και αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα υπέρ του «ναι» απαιτείται από τους εταίρους. Ποιες προϋποθέσεις θέτει η ελληνική πλευρά. Τι λέει ο Καμμένος. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Σουλτς.

Κομισιόν: Τρία βήματα για ντιλ τελευταίας στιγμής

Η πόρτα για ελληνική συμφωνία παραμένει ανοικτή, όμως ο χρόνος τελειώνει γρήγορα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως υποστήριξε δεν υπάρχει ακόμα κάποια κίνηση από την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί την δημοσιοποιημένη από τους θεσμούς την Κυριακή πρόταση. 

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουγκερ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα (o πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Μ. Ντράγκι και τον Μ. Σουλτς) και του είπε ότι θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους δανειστές, αν ακολουθήσει τρία βήματα.

«Από την πλευρά της Κομισιόν, η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Ερχόμενος σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γιούνκερ εξήγησε πώς θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής», επεσήμανε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. σύμφωνα με το MNI.

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει ένα γράμμα στον Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο οποίο αποδέχεται την πρόταση των τριών θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και δεσμεύεται για μια εκστρατεία υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα σε αυτή τη βάση». Αυτό ανοίγει το δρόμο για ένα Eurogroup. Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη συμφωνία θα πρέπει να καλύπτεται το θέμα της χρηματοδότησης που χρειάζεται η χώρα και η βιωσιμότητα του χρέους (θέμα που είναι κομβικό για την Αθήνα), ενώ θα περιληφθεί και το αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ και ο Τσίπρας μίλησαν στο τηλέφωνο τη Δευτέρα μετά την συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου ανέφερε ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι ο ελληνικός λαός λέει «όχι» στην ευρωζώνη.

Μέρκελ: Το πρόγραμμα λήγει στις 24:00 

Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα και ότι δεν γνωρίζει κάτι που να ανατρέπει την προθεσμία. Σημείωσε πάντως ότι η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Η τελευταία πρόταση από την Κομισιόν προς την Ελλάδα που γνωρίζω είναι αυτή που είχε κατατεθεί την προηγούμενη Παρασκευή, υπογράμμισε η καγκελάριος. 

Γερμανία: Πολύ αργά για παράταση του προγράμματος

Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι πολύ αργά για να εξετασθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε Γερμανός αξιωματούχος μετά την προσφορά που κατέθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς την Αθήνα για "συμφωνία της τελευταίας στιγμής".

"Πλέον είναι πολύ αργά για παράταση του προγράμματος", δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Τι ζητάει η κυβέρνηση για να πει «ναι»

«Ναι σε πρόταση με τα εξής τέσσερα σημεία» απαντά εκ νέου η κυβέρνηση στην νυχτερινή παρέμβαση Γιούνκερ. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αφού εμφανίζει την εν λόγω παρέμβαση σαν νέα πρόταση που είναι επανάληψη της παλιάς, αναφέρει τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μια λύση.

Η δήλωση είναι η ακόλουθη:

«Επιτέλους οι «εταίροι» θα σταματήσουν την προπαγάνδα με την επανάληψη της ίδιας πρότασης παρουσιάζοντάς τη σαν καινούργια; 'Αν θέλουν να συμβάλλουν σε λύση μία είναι η πρόταση, που πρέπει να περιέχει:

-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού

-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Μόνο έτσι μπορεί ο ελληνικός λαός να ανασάνει, η οικονομία να επανεκκινήσει, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει. Μόνο έτσι η αξιοπρέπειά μας θα αποκατασταθεί».

Να σημειωθεί πάντως ότι κατά ορισμένες πηγές η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια αναφορά στο θέμα του χρέους, διαφοροποιούμενες σαφώς από τα όσα αναφέρει παραπάνω ο Αλ. Φλαμπουράρης (αναδιάρθρωση με κούρεμα χρέους).

Καμμένος: Δύο προϋποθέσεις για συμφωνία

Δύο προϋποθέσεις προκειμένου να βρεθεί έστω και την ύστατη ώρα η λύση έθεσε με δήλωσή του ο Πάνος Καμμένος.

«Πρώτα από όλα δεν δέχομαι κανένα τελεσίγραφο. Δεύτερον για να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση την οποία και επιθυμούμε, προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος ζήτησε παράλληλα να γίνει σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά.

«Επειδή οι ώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα: Πρώτα από όλα δεν δέχομαι κανένα τελεσίγραφο. Δεύτερον για να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση την οποία και επιθυμούμε, προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας, εξαθλίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν συζητούμε καμία λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v