Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικρουόμενες δηλώσεις με πολύ παρασκήνιο

Προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο παρά πέντε. Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του Τσίπρα. Τι ζητά η Κομισιόν για να προχωρήσει η λύση. Κομβικό το θέμα του χρέους για το Μαξίμου. Τι δηλώνουν κορυφαία στελέχη. Κατεβάζει τις προσδοκίες η Μέρκελ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Αντικρουόμενες δηλώσεις με πολύ παρασκήνιο

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αντικρουόμενες δηλώσεις συνθέτουν το σκηνικό λίγες ώρες πριν την λήξη της παράτασης του προγράμματος και ενώ το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα πρόταση η οποία στηρίζεται στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, αλλά βάζει και το θέμα του χρέους, το οποίο για το Μαξίμου αποτελεί προϋπόθεση συμφωνίας. Μάλιστα κορυφαίες κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες για τη δυνατότητα να βρεθεί λύση τις επόμενες ώρες.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αν και την ίδια στιγμή η Αγκελα Μέρκελ προσγείωσε τις προσδοκίες δηλώνοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα και ότι δεν γνωρίζει κάτι που να ανατρέπει την προθεσμία.

Το παράθυρο Κομισιόν

Η πόρτα για ελληνική συμφωνία παραμένει ανοικτή, όμως ο χρόνος τελειώνει γρήγορα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως υποστήριξε δεν υπάρχει ακόμα κάποια κίνηση από την Ελλάδα, ενώ αναμένονταν να γίνει κάτι τέτοιο χθες το βράδυ.

Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κ. Γιούνκερ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα (o πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Μ. Ντράγκι και τον Μ. Σουλτς ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επαφές με Μέρκελ και Ολαντ) και του είπε ότι θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους δανειστές, αν ακολουθήσει τρία βήματα.

Ερχόμενος σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γιούνκερ εξήγησε πώς θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής», επεσήμανε αξιωματούχος της Ε.Ε. σύμφωνα με το MNI.

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει ένα γράμμα στον Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο οποίο αποδέχεται την πρόταση των τριών θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και δεσμεύεται για μια εκστρατεία υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα σε αυτή τη βάση». Αυτό ανοίγει το δρόμο για ένα Eurogroup.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη συμφωνία θα πρέπει να καλύπτεται το θέμα της χρηματοδότησης που χρειάζεται η χώρα και η βιωσιμότητα του χρέους (θέμα που είναι κομβικό για την Αθήνα), ενώ θα περιληφθεί και το αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

Μέρκελ: Το πρόγραμμα λήγει στις 24:00

Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα και ότι δεν γνωρίζει κάτι που να ανατρέπει την προθεσμία. Τόνισε πάντως ότι η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

«Η τελευταία πρόταση από την Κομισιόν προς την Ελλάδα που γνωρίζω είναι αυτή που είχε κατατεθεί την προηγούμενη Παρασκευή», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριξε ότι «πλέον είναι πολύ αργά για παράταση του προγράμματος», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Τι ζητάει η κυβέρνηση για να πει «ναι»

Σε σκληρή γραμμή σε ότι αφορά το χρέος παραμένει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ ο Αλέκος Φλαμπουράρης: «Επιτέλους οι «εταίροι» θα σταματήσουν την προπαγάνδα με την επανάληψη της ίδιας πρότασης παρουσιάζοντάς τη σαν καινούργια; 'Αν θέλουν να συμβάλλουν σε λύση μία είναι η πρόταση, που πρέπει να περιέχει:

-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού

-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Μόνο έτσι μπορεί ο ελληνικός λαός να ανασάνει, η οικονομία να επανεκκινήσει, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει. Μόνο έτσι η αξιοπρέπειά μας θα αποκατασταθεί».

Να σημειωθεί πάντως ότι κατά ορισμένες πηγές η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια αναφορά στο θέμα του χρέους, διαφοροποιούμενες σαφώς από τα όσα αναφέρει παραπάνω ο Αλ. Φλαμπουράρης (αναδιάρθρωση με κούρεμα χρέους).

Καμμένος: Δύο προϋποθέσεις για συμφωνία

Δύο προϋποθέσεις προκειμένου να βρεθεί έστω και την ύστατη ώρα η λύση έθεσε με δήλωσή του ο Πάνος Καμμένος.

«Πρώτα από όλα δεν δέχομαι κανένα τελεσίγραφο. Δεύτερον για να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση την οποία και επιθυμούμε, προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος ζήτησε παράλληλα να γίνει σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά.

«Επειδή οι ώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα: Πρώτα από όλα δεν δέχομαι κανένα τελεσίγραφο. Δεύτερον για να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση την οποία και επιθυμούμε, προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρχει αφοπλισμός της χώρας, εξαθλίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θα γίνει απόλυτα σεβαστό το θέμα του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν συζητούμε καμία λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v