Spiegel: Η Μέρκελ ήταν έτοιμη να σπάσει τις κόκκινες γραμμές της

Πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού μιλούν για παραχωρήσεις της Α. Μέρκελ, οι οποίες ικανοποιούσαν τουλάχιστον εν μέρει τις απαιτήσεις της Αθήνας. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι αυτό άλλαξε με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Spiegel: Η Μέρκελ ήταν έτοιμη να σπάσει τις κόκκινες γραμμές της

H Άγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη για παραχωρήσεις που πήγαιναν πέρα από τις κόκκινες γραμμές της, γράφει στο κύριο άρθρο της η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel. 

Δύο μηνύματα, γράφει το άρθρο, εξέπεμψε η Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα το βράδυ: Το ένα ήταν προσωπικό και απευθύνθηκε στο κόμμα SPD: Στους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος η Α. Μέρκελ ανακοίνωσε, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε προσφορές που πήγαν πέρα από τη γραμμή των υπουργών Οικονομικών. Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε στο δικό της κόμμα κι έγινε μέσω του κ. Σόιμπλε, του οποίου το κεντρικό μήνυμα ήταν: δεν αφήσαμε να μας κοροϊδέψουν.

Στην πραγματικότητα η Μέρκελ φάνηκε να είναι έτοιμη για υποχωρήσεις στους Έλληνες που οι άνθρωποί της θα τις θεωρούσαν ως ακριβώς αυτό. Όμως, όπως μαθεύτηκε εκ των υστέρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και εξήγγειλε δημοψήφισμα.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει σε μία επιμήκυνση του δεύτερου προγράμματος και είχε αποδεχτεί τους νέους όρους, η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό, σε μία τελευταία συζήτηση την Παρασκευή τού προσέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  •  Ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας
  •  Ελαφρύνσεις στο χρέος, δηλαδή μια εν μέρει αναδιάρθρωσή του
  •  Επενδύσεις ύψους €35 δισ.

Tα πιο λεπτά σημεία είναι κατά κύριο λόγο τα πρώτα δύο, κι αυτό γιατί πηγαίνουν πέρα από την ως τώρα κοινή θέση των ευρωπαϊκών κρατών. Κι επειδή η Α. Μέρκελ ήξερε ακριβώς, ότι σε περίπτωση μιας συμφωνίας με τοην Α. Τσίπρα θα είχε ένα μεγάλο πρόβλημα με το κόμμα της, δεν μίλησε στους βουλευτές του κόμματός της το βράδυ της Δευτέρας, παρά μόνο ο Σόιμπλε.

Ωστόσο, στο τέλος η καγκελάριος θα ήταν έτοιμη ακόμα και για μια μάχη με τους δικούς της ανθρώπους: Στις ερωτήσεις του SPD παραδέχτηκε, σύμφωνα με τους συμμετέχουντες, ότι η αναγκαία συμφωνία από το δικό της κόμμα, CDU, στη βουλή θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά προβληματική. Αλλά θα επιστράτευε όλη της την πειθώ. Κι όπως μεταφέρεται από μετέχοντες στη συνάντηση ότι ήταν το νόημα των λόγων της, «αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει καμία επίδραση». Αυτή η πρόταση μάλιστα προκάλεσε το γέλιο σε πολλούς βουλευτές του SPD.

To ότι η καγκελάριος παρουσιάστηκε τόσο ανοιχτή έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, παραδεχόμενη τις κόκκινες γραμμές που ήταν έτοιμη να υπερβεί, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το SPD ήταν έτοιμο για περισσότερες παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας από ό,τι το CDU και το CSU. Στο κόμμα της δεν ήθελε να τις παραδεχτεί. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, διέψευσε πάντως μετά από σχετικό ερώτημα κατηγορηματικά, ότι υπήραν τέτοιες προσφορές προς την ελληνική κυβέρνηση. Τυπικά, ο Σόιμπλε έχει δίκιο. Η προσφορά της καγκελαρίου είχε μόνο πολιτικό χαρακτήρα. Αλλά τα κεντρικά σημεία της προσφοράς υπάρχουν σε ένα τετρασέλιδο σημείωμα το οποίο κυκλοφορεί στο Βερολίνο. Άλλωστε, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε την Κυριακή το απόγευμα μια λίστα σε μία γραπτή ανακοίνωση με αυτά ακριβώς τα σημεία της προσφοράς, τα οποία πήγαιναν αρκετά μακριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v