Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στο θρίλερ με νέο Eurogroup

Η Αθήνα θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup είπε ο Ντάισελμπλουμ. Οχι στο αίτημα παράτασης. Μετά το δημοψήφισμα θα εξετασθεί αίτημα για νέο πρόγραμμα, ίσως έχει σκληρότερους όρους. Πιο κοντά στις θέσεις των θεσμών οι νέες προτάσεις της Αθήνας, λέει αξιωματούχος ΕΕ.

Παράταση στο θρίλερ με νέο Eurogroup

Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις στο Eurogroup την Τετάρτη, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη. 

Το Eurogroup θα συνέλθει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη το πρωί στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει τις νέες ελληνικές προτάσεις, δήλωσε μετά την απογευματινή τηλεδιάσκεψη. Ελληνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη νέα συνεδρίαση αύριο το πρωί για να εξετασθούν οι ελληνικές προτάσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι πλέον είναι πολύ αργά για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι το όποιο αίτημα για νέο σχέδιο διάσωσης από την Ελλάδα θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα που διενεργεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ μπορεί να καταθέσει αίτημα για νέο πρόγραμμα βοήθειας. Σημείωσε δε ότι ένα νέο πρόγραμμα ενδέχεται να συνοδεύεται από σκληρότερους όρους.  

"Υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει να προχωρήσουν. Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, η οικομομία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδεινωθεί δυστυχώς περαιτέρω, οπότε είναι ένα δύσκολο μονοπάτι που θα πρέπει να εξεταστεί", σημείωσε. 

Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Alex Stubb δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι δεν εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Τόνισε δε ότι το αίτημα για νέο δάνειο από τον ESM αντιμετωπίζεται μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών.

Το Eurogroup δεν μπορεί να δώσει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα πέραν της Τρίτης, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Peter Kazimir. «Η τελευταία προθεσμία για παράταση ήταν το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Λόγω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δεν μπορούμε να παρατείνουμε το πρόγραμμα», δήλωσε στο Twitter.   

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters πάντως, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατέθεσε νέες προτάσεις οι οποίες είναι πιο κοντά στα αιτήματα των θεσμών. «Οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα πρόσφερε ένα νέο πρόγραμμα μέτρων που είναι πιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι τρεις θεσμοί», τόνισε. 

Το ελληνικό αίτημα

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε η ελληνική πρόταση για μια νέα συμφωνία χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χωρίς το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος. 

Η κυβέρνηση έχει προτείνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η χώρα ζητά ένα νέο δάνειο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους που θα απαιτήσουν οι ευρωπαίοι. Αλλωστε όπως παραδέχτηκε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση συνοδεύεται από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων).

Να σημειωθεί πάντως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως σήμερα είναι απαράβατος όρος από την πλευρά του Βερολίνου.

Στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά η Αθήνα αναφέρει ρητά ότι αιτείται νέο διετές δάνειο με βάση τους όρους του Ταμείου. Παράλληλα απευθύνει αίτημα να υπάρξει τεχνική παράταση έως ότου συμφωνηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί τεχνική πτώχευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v