Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Μπορεί να αποφασίσουμε διαφορετικά για το δημοψήφισμα

Σε έξι σημεία εντοπίζονται οι διαφορές με τους εταίρους, θέλουμε συμφωνία, δηλώνει ο Γ. Δραγασάκης. Αφήνει παράθυρο για τη στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά το δημοψήφισμα. Τι ζήτησε η Αθήνα από ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Δραγασάκης: Μπορεί να αποφασίσουμε διαφορετικά για το δημοψήφισμα

Την στρατηγική της κυβέρνησης αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Όπως είπε σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε σε τρεις κινήσεις:

* Καταθέσαμε αίτημα για παράταση της πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ (λήγει σήμερα το βράδυ). Όπως είπε ακόμα και αν δεν εγκριθεί υπάρχουν δυνατότητες να εξασφαλιστεί χρόνος.

* Η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλε αίτημα για συζήτηση επί της επέκτασης του ορίου του ELA

* Κατατέθηκε αίτημα για 2ετές δάνειο από τον ESM

Γιατί ζητάμε νέο δάνειο

Ζητάμε διετές πρόγραμμα για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας και να έχουμε ένα σχεδιασμό. Εγινε μια πρώτη συζήτηση που θα συνεχιστεί αύριο. Θα αφορά τα μέτρα και τις πολιτικές υπό τις οποίες μπορεί να συναφθεί αυτή η συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το κλίμα παραμένει το ίδιο, το Eurogroup παραμένει το ίδιο, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα γεγονότα. Με ενδιαφέρει πως θα διασώσουμε την κατάσταση από κινδύνους και απειλές που κάποιοι θέλουν να διασκεδάσουν.

Το πρόγραμμα που λήγει σήμερα είχε αποτύχει από πέρυσι το καλοκαίρι

Για να βρούμε λύση χρειάζεται μια άλλη προοπτική. Το πρόγραμμα δεν έληξε σήμερα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Πρακτικά έχει λήξει από πέρυσι το καλοκαίρι. Εμείς παραλάβαμε ένα πρόγραμμα τελματωμένο, ενώ κερδίσαμε τις εντολές με συγκεκριμένη εντολή».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι έγινε σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν πειστεί (κακώς) ότι οι Ελληνες ζητάνε συνεχώς λεφτά ενώ δεν υπάρχουν και μηχανισμοί αμοιβαιοποίησης χρέους. «Εμεις σε αυτό το πλαίσιο αναζητήσαμε μια λύση. Όχι στη βάση ότι θα πάμε σε μια τυφλή ρήξη».

Τι ζητάμε από το Eurogroup:

* Να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις της χώρας προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Το χρέος τίθεται αντικειμενικά, αφού και οι εταίροι συμφώνησαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και άρα χρειάζεται νέος σχεδιασμός για το θέμα τους χρέους

* Συζητάμε τις πολιτικές που πρέπει να γίνουν. Είχαμε στείλει προτάσεις που είχαν αξιολογηθεί ως καλή βάση. Αυτό το κείμενο την επόμενη μέρα πετάχθηκε στα σκουπίδια. Αυτό προκάλεσε την εμπλοκή. «Τα κόμματα ας κάνουν κριτική στην κυβέρνηση αλλά ας μην χαρίζονται τόσο εύκολα στους άλλους».

Όπως είπε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθογένειες. Στην πρόταση των θεσμών σημειώσαμε αυτά στα οποία διαφωνήσαμε.

Στείλαμε σήμερα επιστολή στην οποία περιορίζουμε τις διαφωνίες. Οι τελευταίες όπως είπε εντοπίζονται σε έξι σημεία που θέλουμε να εξαιρεθούν. Από αυτά αποκάλυψε μόνο ότι αφορούν εργασιακά, συντάξεις και, όπως είπε, μέτρα που φέρουν ύφεση.

Ζητήσαμε από την Κομισιόν να εκτιμήσει τις συνέπειες αυτού του πακέτου μέτρων, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι ύφεση προκαλούν τα μέτρα που προτείνονται.

Θέλουμε συμφωνία

Εχουμε ανοικτό τραπέζι διαπραγμάτευσης στο Eurogroup. Η πρόταση που μας έκαναν δεν ήταν βιώσιμη, είπε ο Γ. Δραγασάκης. «Εγω μπορώ να δεχτώ το ένα ή το άλλο μέτρο. Αλλά θέλω να ξέρω το κάθε μέτρο τι ανάπτυξη ή τι ύφεση δημιουργεί».

Όπως είπε εμείς θέλουμε συμφωνία. Θέλουμε μια βιώσιμη συμφωνία, κοινωνικά δίκαιη. Να δημιουργήσουμε ένα κλίμα όπου ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει, ο καταθέτης να είναι ασφαλής και ο καταναλωτής να μπορεί να καταναλώσει.

Το δημοψήφισμα

Σχολιάζοντας αν επιβάρυνε το κλίμα στις διαπραγματεύσεις το δημοψήφισμα απάντησε ότι οι ξένοι έχουν συνηθίσει στο «yes». Ερωτηθείς ωστόσο για το εάν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι πιθανή συμφωνία δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής. «Η κυβέρνηση αποφάσισε δημοψήφισμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό». (σ.σ. με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση και τον τρόπο που ερμηνεύτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προχώρησε σε διευκρινήσεις μέσω twitter)

Υπάρχουν φωνές που θέλουν Grexit ή παράλληλο νόμισμα

Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ενιαία. Υπάρχουν φωνές που θέλουν συμφωνία, τόνισε. Εγώ υπερασπίζομαι αρχές, είμαι υπέρ μιας βιώσιμης συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτής. Μπορούσε να κλείσει η συμφωνία από το Φεβρουάριο αν υπήρχε πολιτική βούληση από τους θεσμούς. Πιθανόν να ήταν το θέμα οι μεταξύ τους διαφωνίες.

Εχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας

Υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας-εμπιστοσύνης, παραδέχτηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να βγούμε από το ευρώ για να φτιάξουν μια Ευρώπη όπως την θέλουν. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν χρεοκοπία. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα πάρουν θέση γι' αυτό;

Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας ως χώρα, αυτό δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν φταίει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμβολο αγώνα ο Τσίπρας

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Τσίπρας για πάρα πολλά χρόνια θα συμβολίζει τον αγώνα για την αξιοπρέπεια.

Όπως είπε η κυβέρνηση είναι ενιαία. Για τον Γ. Βαρουφάκη είπε ότι είναι ΥΠΟΙΚ, είναι μαζί μας και δίνει τη μάχη. Στον Γ. Βαρουφάκη υπήρξε μια στοχοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v