Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο αγώνας δρόμου για τις πληρωμές των συντάξεων

Δραματικό παρασκήνιο, συνεχείς συσκέψεις, ανατροπές και καραμπόλες, για να πληρωθούν οι συντάξεις εν μέσω capital controls. Πώς βρέθηκαν τελευταία στιγμή τα χρήματα στο ΙΚΑ. Σε ποια Ταμεία εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο αγώνας δρόμου για τις πληρωμές των συντάξεων

Κακό τέλος είχε το θρίλερ με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου καθώς έληξε με την καταβολή «κουρεμένων» κατά 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Η δραματική πλοκή ξεκίνησε πριν από 7 ημέρες, στις 25 Ιουνίου, πριν δηλαδή το τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία και η κοινωνία βρεθούν στη δίνη των capital controls, όταν η διοίκηση του ΙΚΑ με επιστολή της ενημέρωνε πως υπολείπονται 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων, στις 29 Ιουνίου.

Το ΙΚΑ ζήτησε δάνειο από το ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο αρνήθηκε. Έγιναν πολλές προσπάθειες και ασκήθηκαν πιέσεις για την έγκριση του δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ από το ΔΣ του ΕΤΑΤ, όμως η συνεδρίασή του δεν κατέστη δυνατή, λόγω «τεχνητής» έλλειψης απαρτίας.

Το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να εκδώσει επείγουσα υπουργική απόφαση με την οποία θα έπαιρνε υποχρεωτικά τα χρήματα του ΕΤΑΤ, για βραχυχρόνιο δανεισμό, όμως η διοίκηση της τράπεζας στην οποία ήταν τοποθετημένα τα διαθέσιμα δεν ενέκρινε την εκταμίευση χωρίς έγκριση από το ΔΣ του ΕΤΑΤ.

Με καθυστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών βρήκε τα 150 εκατ. ευρώ, πιθανότατα από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησαν οι συνεχείς... καραμπόλες που οδήγησαν στην καταβολή του 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και ενώ με σημαντικές καθυστερήσεις και έντονες διεργασίες τα περισσότερα ταμεία κατέβαλλαν στους ασφαλισμένους τους τις συντάξεις, μέχρι αργά χθες το βράδυ αναζητούνταν περίπου 30 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους (ΤΕΑΔΥ).

Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατέβαλε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εισφορές ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, το ΙΚΑ κατέβαλλε το απαιτούμενο ποσό (άνω των 860 εκατ. ευρώ) με καθυστέρηση, αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και δεν είχε επιβληθεί περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων. Το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους καταβλήθηκε επίσης με καθυστέρηση, την περασμένη Δευτέρα.

Οι μετέπειτα εξελίξεις ήταν καταλυτικές στα έσοδα των ταμείων. Το ΙΚΑ ανέμενε κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα (Δευτέρα και Τρίτη) εισφορές ύψους πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Το κλείσιμο των τραπεζών και το ενδεχόμενο ευρύτερων και σημαντικότερων εξελίξεων, είχε ως αποτέλεσμα τελικά να πληρωθούν εισφορές μόλις 40 - 45 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός να μην μπορεί να πληρωθεί το βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ που κάθε μήνα λαμβάνει το ταμείο των μισθωτών από το ταμείο της ΔΕΗ, το ΤΥΔΚΥ και τον ΟΠΑΔ, αφετέρου να μην μπορεί και το ΙΚΑ με τη σειρά του να παρέχει “ταμιακές διευκολύνσεις” σε άλλα ταμεία.

Έτσι, το ΤΑΠ-ΟΤΕ πληρώθηκε τελικά, όχι την Δευτέρα αργά το βράδυ, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας αλλά την Τρίτη το πρωί, ενώ χθες το απόγευμα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των 37.000 συνταξιούχων της ΔΕΗ οι συντάξεις, με το ταμείο να δανείζεται από τα αποθεματικό του πρώην ΟΠΑΔ ΔΕΗ (υγείας).

Οι συντάξεις του δημοσίου, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ καταβλήθηκαν κανονικά, ενώ ο κλήρος για την πληρωμή μέρους των συντάξεων έπεσε στον ΟΑΕΕ, για τον οποίο αναζητούνται ακόμη 120 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ανακοινώσει την καταβολή του 50% των συντάξεων, εξαιτίας «της δυσλειτουργίας των τραπεζών» επισημαίνοντας ότι το υπόλοιπο των συντάξεων θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v