Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αυξάνει σημαντικά το ρίσκο χρεοκοπίας, τονίζει ο οίκος και μειώνει την αξιολόγηση στο CC. Αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. Ιδιαίτερα αβέβαιη η κατάσταση και σε θετική ψήφο. Πρόβλεψη για ύφεση 1,5% το 2015.

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα, σε CC από CCC προχώρησε ο οίκος Fitch, ο οποίος μείωσε αντίστοιχα και το «ταβάνι χώρας» σε CCC από B-.

Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση έρχεται μια μέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC- από την S&P. 

Οπως αναφέρει o Fitch, το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών έχει αυξήσει σημαντικά το ρίσκο, η Ελλάδα να μην μπορέσει να καλύψει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και προς ιδιώτες επενδυτές. 

Ο οίκος θεωρεί πλέον πιθανή μια αθέτηση πληρωμής επί κρατικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. 

Αναφορικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι αν και τα γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα για το "ναι", το ρίσκο να επικρατήσει το "όχι" είναι σημαντικό. Κατά την άποψη του Fitch, μια αρνητική ψήφος αυξάνει δραματικά το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Μια τέτοια έξοδος πιθανότατα θα είναι άτακτη καθώς η τρέχουσα κυβέρνηση δύσκολα θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Αν και μια θετική ψήφος στο δημοψήφισμα βοηθά να αποφευχθούν κάποια από τα ακραία ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η κατάσταση θα παραμείνει αβέβαιη. Μια θετική ψήφος ενδέχεται να οδηγήσει στη σύσταση νέας κυβέρνησης με εντολή να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, η σύνθεση της Βουλής (με τα δυο τρίτα των βουλευτών να ανήκουν σε αντιμνημονιακά κόμματα) και το μικρό χρονικό περιθώριο έως την υποχρέωση πληρωμής 3,5 δισ. στο ευρωσύστημα, συνιστά δύσκολη εξίσωση. 

Επίσης, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η Ελλάδα πιθανότατα θα καταστήσει ληξιπρόθεσμη την οφειλή ύψους 1,6 δισ. προς το ΔΝΤ και ρισκάρει να καταστήσει ληξιπρόθεσμες τις οφειλές από τα ομόλογα που ελέγχει η ΕΚΤ (3,5 δισ. με λήξη στις 20 Ιουλίου).

Το πάγωμα του ELA από την ΕΚΤ και η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών οδήγησε τον Fitch σε υποβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε RD ενώ αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο οίκος αναθεώρησε την πρόβλεψη για το 2015, προβλέποντας πλέον ύφεση 1,5%. 

Ο Fitch σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας εάν δεν υπάρξει κάποια πληρωμή χρέους ή προταθεί ανταλλαγή υπό πίεση ή αν δηλωθεί μορατόριουμ σε όλες τις πληρωμής χρέους. Η μη πληρωμή του ΔΝΤ από μόνη της δεν συνιστά χρεοκοπία, διευκρινίζει.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v