Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διαπραγμάτευση στο «και ένα»

Το αίτημα της Αθήνας για 2ετές δάνειο από τον ESM στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup. Στις 18:30 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη. Tο μήνυμα Ντάισελμπλουμ για «σκληρά μέτρα» και αποφάσεις μετά το δημοψήφισμα. Κλειδί για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης η στάση των εταίρων. Οι διαφοροποιήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα διαπραγμάτευση στο «και ένα»

H νέα πρόταση της κυβέρνησης κατατέθηκε στο «παρά ένα» της εκπνοής του δεύτερου δανειακού προγράμματος. Και θα συζητηθεί σήμερα, στο «και ένα» στο νέο Eurogroup που τελικά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 18:30, έξι ώρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Από την έκβαση αυτής της fast track διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί η «τύχη» του δημοψηφίσματος: σε περίπτωση συμφωνίας θα ακυρωθεί, όπως άφησε να εννοηθεί χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Να αλλάξει περιεχόμενο και να «γυρίσει» η θέση της κυβέρνησης σε «ναι» από «όχι» δεν γίνεται, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς η Βουλή ενέκρινε ερώτημα για την πρόταση που παρουσίασαν οι θεσμοί στις 25 Ιουνίου.

«Είναι πολιτικό το θέμα»

Στο σχετικό ερώτημα, τι θα γίνει δηλαδή με το δημοψήφισμα εάν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα, η κυβέρνηση που το προκήρυξε μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά».

Ο ίδιος, αργά τη νύχτα, αντέδρασε μέσω twitter στην ερμηνεία που δόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν είπε «ανοικτό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα» ή «η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα».

Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εστω κι αν άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δίπλα στον πρωθυπουργό, διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά». Ετσι αλλιώς, ουδείς διαφωνεί με τη θέση ότι η προσφυγή στην κάλπη έγινε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή «αποτελεί το ύστατο διαπραγματευτικό χαρτί».

Να σημειωθεί πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μάλιστα μίλησε με οργή και για παραποίηση σημείου της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, στο οποίο δηλώνει ότι «κάποια εφημερίδα έφτασε να γράψει ότι εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό να δεχτεί την πρόταση των θεσμών». Η δήλωση αυτή μεταφέρθηκε σε πολλά sites ως «εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό να δεχτεί την πρόταση των θεσμών». Για του λόγου το αληθές μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης «ανέβασε» αργά τη νύχτα στον λογαριασμό του στο twitter ολόκληρη τη συνέντευξη...

Νέα πρόταση... στο «παρά ένα»

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές παροτρύνσεις (επισήμως, σ' αυτή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) να υποβάλλει αίτημα για νέο πρόγραμμα.

Το έπραξε χθες το απόγευμα, με δεύτερο σκέλος την παράταση του (μέχρι χθες ισχύοντος) δανειακού προγράμματος, η οποία απορρίφθηκε από το Eurogroup.

Στο τραπέζι, πλέον, βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για νέο διετές δανειακό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το οποίο συνοδεύτηκε από νέα αναλυτική πρόταση.

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται «πιο κοντά» στην πρόταση των «θεσμών» και ορίστηκε νέα συνεδρίαση σήμερα. Σε αυτή θα εξεταστούν «έξι σημεία» τα οποία έστειλε η Αθήνα.

Το μεγάλο (και τελευταίο, πια, σ΄ αυτή τη καθοριστική στιγμή) ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί κοινός τόπος για να «κλείσει» η συμφωνία, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να δηλώσει πως η νέα ελληνική πρόταση θα εξετασθεί «μόνο μετά το δημοψήφισμα», τονίζοντας ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι...

«Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία»

Κατά τον κ.Δραγασάκη, ο οποίος ανέλαβε να επικοινωνήσει τη νέα κίνηση της κυβέρνησης (σπάζοντας μετά από πολύ καιρό τη σιωπή του...) υποστήριξε μεν ότι το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα «τυπικά έληξε, ουσιαστικά απέτυχε», ενώ για το προτεινόμενο νέο είπε ότι περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: χρηματοδότηση των (δανειακών) υποχρεώσεων της χώρας, δημοσιονομικά μέτρα, αναπτυξιακό πακέτο και βιωσιμότητα του χρέους.

«Εμείς θέλουμε συμφωνία», τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, αν και προκάλεσε αίσθηση (και ερωτηματικά) η παραδοχή του ότι «υπάρχει συσσωρευμένο πρόβλημα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης» (των «θεσμών» προς την κυβέρνηση και αντιστρόφως, όπως υπονόησε).

Κι αυτό διότι κυκλοφορούν φήμες, από εγχώριους και εξωχώριους «κύκλους», σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, με συμμετοχή δυνάμεων ή παραγόντων εκτός του σημερινού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το «κεφάλαιο Τσίπρας»

Προς το παρόν, ουδείς από το Μαξίμου αναλίσκεται σ΄ αυτή την παράμετρο, καθώς η προσοχή είναι επικεντρωμένη στο νέο επεισόδιο του διαπραγματευτικού θρίλερ.

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης κάλυψε τον Γιάνη Βαρουφάκη (δεν ισχύει ότι δεν είχαμε συμφωνία εξαιτίας του υπουργού Οικονομικών) και ανέδειξε το «κεφάλαιο» του πρωθυπουργού: «ό,τι κι αν γίνει, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα του λαού για αξιοπρέπεια», είπε...

Ποιός δεν μας θέλει στο ευρώ;

Αντιστρέφοντας τις κατηγορίες δε, αναφέρθηκε σε δυνάμεις «στην Ευρώπη» που επεδίωξαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ ή την χρεοκοπία εντός ευρώ, καλώντας τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως μίλησε χθες για «σχέδιο B» στην περίπτωση που το δημοψήφισμα (αν γίνει) αναδείξει το "όχι" και η Ευρώπη αρνηθεί να επανακκινήσει τη χρηματοδότηση.

«Διαθέτουμε σχέδιο Β γι΄ αυτό η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου», είπε, αρνούμενος να αναφέρει λεπτομέρειες.

Φυσικά ο ίδιος και τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» τάσσονται αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v