Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση σοβαρής διαπραγμάτευσης

Η νέα επιστολή Τσίπρα στερείται σαφήνειας, υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός οικονομικών. Η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα με διαφορετικούς όρους αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιθυμεί. «Κανείς από εμάς δεν καταλαβαίνει γιατί η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τους πολίτες σε αυτό το δρόμο».

Σόιμπλε: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση σοβαρής διαπραγμάτευσης

Δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μέχρι τα μεσάνυχτα, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Οπως είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, το παλιό πρόγραμμα για την Ελλάδα με τον EFSFS έληξε, πλέον θα χρειαστεί ένα διαφορετικό με τον ESM, με διαφορετικούς όρους. «Είμαστε σε εντελώς διαφορετικό νομικό σκηνικό. πρέπει να δουλέψουμε για ένα νέο πρόγραμμα με εντελώς νέους όρους», υπογράμμισε. 

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιθυμεί, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νόημα να υπάρξουν νέες συζητήσεις πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Υπάρχει τελείως διαφορετικό σκηνικό με την Αθήνα, είμαστε πάντοτε έτοιμοι για συνομιλίες, σημείωσε.  Αναφορικά με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι "στερείται σαφήνειας".

Σε σχέση με το αίτημα για ελάφρυνση χρέους, O κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το επιτοκιακό βάρος της Ελλάδας είναι χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι "πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ήδη εγκρίνει ένα κούρεμα χρέους για την Αθήνα". 

Σχολιάζοντας τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, σημείωσε ότι με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι αφερέγγυα (insolvent) και το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει πλέον βοήθεια προς την Αθήνα.

«Πάντοτε κρατούσα τα όσα περιλαμβάνονται στις συμφωνίες μας. Αν όλοι έκαναν το ίδιο η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική θέση", υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι "λυπάται για τους Ελληνες πολίτες".  

«Κανείς από εμάς δεν καταλαβαίνει γιατί η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τους πολίτες της σε αυτή την οδό», ανέφερε. Σε αυτή τη φάση, συνέχισε, όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. είναι σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δύσκολο να γίνει δεκτή η πρόταση

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν πως η επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρς στους πιστωτές χθες περιέχει όρους που τουλάχιστον κάποιες κυβερνήσεις δύσκολα θα αποδεθχούν.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες» σχολίασε αξιωματούχος. «Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας από το φθινόπωρο. Είναι μόλις μια πρόταση».

«Δεν νομίζω πως το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει αυτές τις υποσχέσεις έτσι απλά. Επι τη ευκαιρία, ζητούν παράταση ενός προγράμματος που έχει ήδη λήξει», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v