To EFSF εξετάζει τρεις επιλογές μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ

O Κλάους Ρέγκλινγκ θα ενημερώσει σήμερα EWG και EFSF για τις επιλογές που έχει ο Μηχανισμός μετά την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

To EFSF εξετάζει τρεις επιλογές μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ

Το EFSF λαμβάνει υπ' όψιν την δημόσια ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει προκύψει μη πληρωμή από την Ελλάδα. Το EFSF αντιλαμβάνεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Αυτό θα επιβεβαιωθεί σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που αναμένεται αργότερα σήμερα. Για το EFSF, αυτό θα συνιστούσε γεγονός χρεοκοπίας για ορισμένα δάνεια EFSF.

Το EFSF λαμβάνει υπ' όψιν επίσης το γεγονός πως το ΔΝΤ έλαβε χθες αίτημα από τις Ελληνικές αρχές για παράταση της υποχρέωσης πληρωμής της Ελλάδας που χθες κατέστη ληξιπρόθεσμη. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ σκοπεύει να εξετάσει αυτό το αίτημα εν ευθέτω χρόνω.

Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών του EFSF, o διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του EuroWorking Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μια από τις τρεις ακόλουθες επιλογές:

-επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει πως το EFSF ακυρώνει τη δανειακή σύμβαση και απαιτεί άμεση αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων

-παραίτηση από τα δικαιώματα: αυτό σημαίνει πως ο EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τη νομική αποκατάσταση στο πλαίσιο του δανείου για αυτήν την συγκεκριμένη μη πληρωμή

-επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει πως το EFSF ούτε επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το πράξει, αλλά αντιθέτως διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει αργότερα.

Το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του σε πολύ στενή συνεργασία με το Eurogroup Working Group, όπου αντιπροσωπεύονται οι μέτοχοί του, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Η μη πληρωμή από την Ελλάδα δεν έχει επηρεάσει την ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους. Οι επενδυτές γνωρίζουν πως τα ομόλογα EFSF επωφελούνται μιας πολύ ισχυρής δομής εγγυήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v