Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάμπριελ: Υποτιμήσαμε την αντοχή του πελατειακού κράτους

Σε καμία περίπτωση μετά από το δημοψήφισμα δεν θα είναι πιο ήπιοι οι όροι ενός προγράμματος, διαμηνύει ο αντικαγκελάριος. Eίναι και δικό μας λάθος ότι τόσα χρόνια παρακολουθούσαμε δεξιές και σοσιαλιστικές κυβέρνησεις στην Ελλάδα να συντηρούν το πελατειακό σύστημα.

Γκάμπριελ: Υποτιμήσαμε την αντοχή του πελατειακού κράτους

Είχαμε υποτιμήσει το μέγεθος των θεσμικών προβλημάτων και την αντοχή του πελατειακού συστήματος και της διαφθοράς στην Ελλάδα, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Eίναι και δικό μας λάθος το ότι τόσα χρόνια παρακολουθούσαμε τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τόσο των δεξιών όσο και των σοσιαλδημοκρατικών, να εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας για να συντηρούν το πελατειακό σύστημα. Δεν κάναμε τίποτα και απλώς στέλναμε χρήματα, είπε δεικτικά ο Γκάμπριελ, εννοώντας τόσο τη Ν.Δ. όσο και το (αδερφό κόμμα) ΠΑΣΟΚ.  

Σε καμία περίπτωση μετά από το δημοψήφισμα δεν θα είναι πιο ήπιοι οι όροι ενός νέου προγράμματος, αλλά θα πρέπει να σκεφθούμε τα λάθη που κάναμε στα προηγούμενα προγράμματα και την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της, που είχε υπερτιμηθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, τόνισε. 

Δεν υπήρξε κανένα τελεσίγραφο, είπε, τονίζοντας πως ούτε οι διαπραγματευτές της Ελλάδας δεν ήξεραν για το δημοψήφισμα.

Ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, συμπλήρωσε. Αν δεν επιβάλαμε όρους στη βοήθεια για την Ελλάδα αυτό θα αποτελούσε είσοδό μας σε μια ένωση μεταβιβάσεων. Ο καθένας θα μπορούσε να ζητήσει ακριβώς το ίδιο και χωρίς όρους. 

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε άπραγη ένα δισ. ευρώ καταθέσεων να φεύγει από την Ελλάδα κάθε μήνα και γι' αυτά τα χρήματα εγγυώνται οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών μέσω της ΕΚΤ. 

Ούτε η Ευρώπη, ούτε η ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο, το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v