Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλή εμφράγματος στον τουρισμό

Διαψεύδουν πηγές του ΔΝΤ ότι σταμάτησαν πληρωμές από ΗΠΑ σε ξενοδόχους, αλλά τα προβλήματα παραμένουν τεράστια. Πάγωσαν οι κρατήσεις σε όλη τη χώρα. Αυξάνονται οι ακυρώσεις. Η χώρα οδηγείται και σε αεροπορική... απομόνωση.

Απειλή εμφράγματος στον τουρισμό

Κλινικά συμπτώματα «εμφράγματος» εμφανίζει, ήδη, ο ελληνικός τουρισμός με ορατό κίνδυνο να οδηγηθεί σε πλήρη παράλυση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την αναστολή πληρωμών από αμερικανούς τουρ οπερέιτορ προς Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά με τη συναίνεση των Ελλήνων ξενοδόχων.

Όπως διευκρίνισε στο Euro2day.gr ο Γ.Ρέτσος Έλληνες ξενοδόχοι ενημερώθηκαν από αμερικανούς τουρ οπερέιτορ πως είχαν έτοιμες εντολές πληρωμών προς αυτούς. Τους επεσήμαναν, ωστόσο, πως σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν, εάν κατέθεταν τα σχετικά ποσά αυτά θα δεσμεύονταν από το ΔΝΤ εξαιτίας της μη καταβολής από τη χώρα μας της δόσης του 1,5 δισ. ευρώ που έληγε στις 30 Ιουνίου.

Οι αμερικανοί τουρ οπερέιτορ, λοιπόν, ρωτούσαν τους Έλληνες ξενοδόχους τι να κάνουν. Να ολοκληρώσουν την κατάθεση με κίνδυνο να δεσμευθούν τα χρήματα ή να αναβάλλουν την καταβολή μέχρι νεωτέρας και σε συνεννόηση μαζί τους;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, όλοι οι Έλληνες ξενοδόχοι επέλεξαν τη μετάθεση της πληρωμής για αργότερα σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να δεσμευτούν τα χρήματά τους.

Ωστόσο τις παραπάνω πληροφορίες αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ διαψεύδουν πηγές του Ταμείου. Το ΔΝΤ, είπε ο εκπρόσωπος του ταμείου, δεν μπορεί να δεσμεύσει χρήματα ιδιωτών για ένα θέμα που αφορά τις οφειλές ενός κράτους

Απνοια

Την ίδια στιγμή η ασφυξία των τουριστικών επιχειρήσεων φαίνεται πως αγγίζει τα όρια της πλήρους άπνοιας. Σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, εμβάσματα που στέλνουν από το εξωτερικό άλλοι (και ευρωπαίοι) τουρ οπερέιτορ προς ξενοδόχους, «μπλοκάρονται» στο τραπεζικό σύστημα και δεν φτάνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Η ηγεσία της ΠΟΞ, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες.

Αγωνιώδεις είναι την ίδια στιγμή οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι να ξεμπλοκάρει η πλατφόρμα Target 2 του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή προϊόντων που είναι απολύτως απαραίτητα για τη ομαλή λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν, ήδη, πως σε πολλές μονάδες σε όλη τη χώρα τα προϊόντα επαρκούν μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΞ επιβεβαιώνει στο Euro2day.gr το πάγωμα κρατήσεων σε όλη τη χώρα ενώ άλλοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν αυξανόμενο ρυθμό ακυρώσεων.

Σε αεροπορική απομόνωση οδηγείται η Ελλάδα! 

Σε από αέρος απομόνωση οδηγείται η Ελλάδα καθώς οι Έλληνες δεν μπορούν να αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια μέσω των ιστοσελίδων των εταιρειών στο Ιντερνετ. Την ίδια στιγμή ξένες αεροπορικές εταιρείες αφαιρούν από τα ελληνικά γραφεία ταξιδίων τις πλακέτες που είναι απαραίτητες για να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια για λογαριασμό τους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, αναφέρουν πως

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και τις επόμενες ώρες.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (ΙΑΤΑ) ενημέρωσε τα ταξιδιωτικά γραφεία πως υποχρεώνονται να εξοφλούν ανά εβδομάδα τα χρήματα από τα εισιτήρια που έχουν εκδώσει αντί για την ανά 15ήμερο ή και ανά μήνα υποχρέωση εξόφλησης που ίσχυε έως σήμερα.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των εκπροσώπων αεροπορικών εταιρειών στην Ελλάδα με τα γραφεία ταξιδίων που εκδίδουν εισιτήρια ενώ είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση την επόμενη Πέμπτη. (9 Ιουλίου).

Αύριο Πέμπτη, εξάλλου, λήγει η προθεσμία εξόφλησης των εισιτηρίων που έχουν εκδοθεί και τα ταξιδιωτικά γραφεία υποχρεούνται να καταβάλλουν το ποσό στο κοινό ταμείο των αεροπορικών εταιρειών στην Ελλάδα (BSP). Η τελική ημερομηνία εξόφλησης , ωστόσο, είναι η Παρασκευή καθώς ισχύει το v+1.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τα περισσότερα γραφεία είχαν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους για τον Ιούνιο. Θέμα το οποίο «καίει» αυτή τη στιγμή τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο στο εξωτερικό και συνήθιζαν να κάνουν κράτηση μέσω διαδικτύου, δεν έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα καθώς δεν γίνονται δεκτές οι πιστωτικές τους κάρτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ενημέρωσε, ήδη, από χθες πως οι Έλληνες ταξιδιώτες μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια με μετρητά, απευθείας στο αεροδρόμιο. Όμως, με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις τραπεζικές συναλλαγές ακόμα και αυτό δεν είναι δυνατό για αρκετούς επιβάτες.

Κανονικά μπορούν να αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια οι Έλληνες επιβάτες από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες καθώς παραμένει ενεργή η δυνατότητα των πιστωτικών καρτών ελληνικών τραπεζών για αγορές εντός Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v