Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Λίγες οι πιθανότητες προόδου μετά την ομιλία Τσίπρα

Θα εξετάσουμε τις ελληνικές προτάσεις αλλά μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές προόδου, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup. Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά πρέπει και ο άλλος να θέλει να βοηθηθεί, διεμήνυσε ο Τουσκ.

Ντάισελμπλουμ: Λίγες οι πιθανότητες προόδου μετά την ομιλία Τσίπρα

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιεσλμπλουμ, δήλωσε ότι βλέπει λίγες πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος μετά το σημερινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το Reuters.

«Θα μιλήσουμε για τις προτάσεις, αλλά με αυτήν την τελευταία ομιλία βλέπω λίγες προοπτικές προόδου» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο twitter ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες παρά την βούληση της, λέγοντας πως πρέπει να περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Μέρκελ: Ανοιχτή η πόρτα των διαπραγματεύσεων

Νωρίτερα, ανάλογη θέση είχε πάρει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως δεν θα γίνει καμία διαπραγματέυση πριν το δημοψήφισμα. 

Η πόρτα για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ήταν και παραμένει ανοικτή, όμως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο διάσωσης πριν τα δημοψήφισμα, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Μετά το δημοψήφισμα θα συζητήσουμε για συμφωνία και με τους τρεις θεσμούς, με την ΕΚΤ, την Κομισιόν αλλά και με το ΔΝΤ, είπε.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως όπως οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να διενεργήσουν δημοψήφισμα, έτσι και οι άλλες 18 χώρες έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν τη στάση τους, ενώ υπογράμμισε πως ο καλός Ευρωπαίος δεν είναι αυτός που κλείνει συμφωνία με κάθε κόστος, αλλά κάνει συμβιβασμούς στους οποίους τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.

"Δεν είναι τα 400 εκατ. ή το 1,5 δισ. ευρώ. Αυτά είναι μεγάλα ποσά αλλά δεν είναι αξεπέραστα εμπόδια για την Ευρώπη. Είναι το αν η Ευρώπη θα είναι μια κοινότητα δικαίου και ευθύνης", τόνισε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ είπε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για οικονομική καταστροφή από την ελληνική αναταραχή, σημειώνοντας πως η Ευρώπη είναι πιο εύρωστη, η κατάσταση είναι δύσκολη όμως οι έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο.

Ντομπρόβσκις: Η Κομισιόν αξιολογεί την ελληνική πρόταση

«Τα αιτήματα της Αθήνας θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Eurogroup, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν», ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν δόθηκε παράταση του προηγούμενου προγράμματος καθώς δεν ήταν νομικά και τεχνικά εφικτό σε τόσο λίγο χρόνο.

Σε ότι αφορά το αίτημα της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους τόνισε ότι είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί από το Νοέμβριο του 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος για την ελληνική διάσωση.

Αναφορικά με την υποβολή του αιτήματος για το 2ετές δάνειο τόνισε ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόγραμμα ούτε «όρους» και προαπαιτούμενα στη βάση των οποίων θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Η Επιτροπή κάνει ανάλυσητης επιστολής που έλαβε από τον πρωθυπουργό και αυτή θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Σημείωσε ότι η συζήτηση για νέο πρόγραμμα γίνεται με την Ελλάδα σε εντελώς διαφορετική οικονομική κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.

Τόνισε ότι αναφορικά με το πολιτικό κομμάτι, ο πρόεδρος Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι έγκυρο, καθώς αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις επί προγράμματος που ήδη έχει ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά, σημείωσε, η θετική ψήφος είναι μια ψήφος συνεργασίας με την Ευρώπη, οπότε μπορούμε να βρούμε λύσεις, ενώ η αρνητική ψήφος τάσσεται κατά μιας πιθανής συνεργασίας με την Ευρώπη.
Είναι περίπλοκη κατάσταση γιατί τεχνικά, το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ προβληματικό και δεν είναι ακριβές

Ολάντ: Ελπίζω σε συμφωνία ακόμη και πριν το δημοψήφισμα

Χρέος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά αυτό εξαρτάται και από την ίδια τη χώρα, τονίζει ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια συμφωνία, ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, εάν αυτό είναι δυνατόν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v