Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισαν οι πόρτες μέχρι το δημοψήφισμα

Σταματούν οι συζητήσεις σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ αλλά και θεσμών μέχρι την Κυριακή. «Θα εξετάσουμε το αίτημα μόνο μετά και στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», γράφει ο επικεφαλής του Eurogroup στον Τσίπρα. Για μίγμα οργής και απογοήτευσης μιλά ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ.

Εκλεισαν οι πόρτες μέχρι το δημοψήφισμα

Τέλος στις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα της Κυριακής έβαλαν οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή στον Τσίπρα ανακοινώνοντας την απόφαση. Μάλιστα στην επιστολή αφήνει δυο αιχμές: πρώτον ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε τους πιστωτές της όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά και δεύτερον ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο αίτημα για 2ετές δάνειο «μόνο μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένη του δήλωση αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεδομένης της πολιτικής κατάστασης και της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε έδαφος για ουσιαστική συζήτηση. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τη θλίψη του για την παρούσα κατάσταση, δεδομένου, όπως είπε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι το Eurogroup θεωρεί ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση, ενώ ο ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan van Overtveldt μίλησε σύμφωνα με τους FT για ένα «μείγμα οργής και απογοήτευσης».

«Δεν μας έκαναν όλους να γελάσουμε… η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό εντολή. Είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς με μια κυβέρνηση που ζητά εντολή», είπε σε συνέντευξη.

Η επιστολή σε Τσίπρα

Τις αποφάσεις του Eurogroup για την νέα ελληνική πρόταση γνωστοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει και αιχμή για την μη πληρωμή του ΔΝΤ.

Όσον αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα βοήθεια από τον ESM, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το ζήτημα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Σχετικά με το αίτημα παράτασης του προγράμματος του EFSF», σημειώνει πως «αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί για τους λόγους που παρουσίασε το Eurogroup της 27ης Ιουνίου».

«Έλαβα τα γράμματα που στείλατε στις 30 Ιουνίου, στα οποία ζητάτε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και μου υποβάλετε ένα αίτημα – ως προέδρου του Board of Governors του ESM – για στήριξη σταθερότητας από τον ESM. Τα γράμματα σας μοιράστηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τα συζητήσαμε σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, όσον αφορά την νέα αίτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε και πάλι στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην στηρίξει μια παράταση, δεδομένου ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην απόφαση αυτή δεν είχαν αλλάξει.

Το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονταν με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των κερδών των μελών της ευρωζώνης από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή σας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές έγκαιρα και πλήρως.

Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημα σας για οικονομική στήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ

Συζητήθηκαν οι δυο επιστολές του πρωθυπουργού αλλά και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ο Ντάισελμπλουμ. 

«Πρώτα απ’ όλα αναφορικά με το αίτημα της παράτασης του παλαιού προγράμματος, που συζητήσαμε χθες επιβεβαιώσαμε τη θέση που είχαμε από το περασμένο Σάββατο. Η πολιτική κατάσταση δεν άλλαξε. Δεν υπάρχει έδαφος για παράταση. Ετσι, δυστυχώς το πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ.

Δεύτερον, υπήρξαν οι προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των θεσμών. Αυτή τη στιγμή απλά λάβαμε υπόψη αυτές τις προτάσεις. Η βασική απόφαση ήταν ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, την άρνηση των προηγούμενων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του «όχι», δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο.

Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, είτε στο Eurogroup είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Απλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα το λάβουμε υπόψη.

Τέλος, απλά μπορώ να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης στο οποίο τον στηρίζουμε απόλυτα», κατέληξε η δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v