Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Κράτησε τον ELA, δεν κούρεψε τα ενέχυρα

Ανάσα για το τραπεζικό σύστημα το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση του κουρέματος επί των ενεχύρων. Διατήρησε το όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας στα υφιστάμενα επίπεδα. «Ευχαριστήρια» από Βαρουφάκη.

ΕΚΤ: Κράτησε τον ELA, δεν κούρεψε τα ενέχυρα

Την απόφαση να διατηρήσει τον ELA στα τρέχοντα επίπεδα αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ, ενώ δεν προχώρησε ούτε σε κούρεμα της αξίας των ενέχυρων.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι είναι ένα θετικό σήμα στο οποίο είχε καθοριστικό ρόλο τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως ήταν γνωστό η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο του μηχανισμού ρευστότητας μέσω της ΤτΕ, αλλά δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει πλέον πρόγραμμα το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, κρίνεται από τραπεζικούς κύκλους ιδιαίτερα θετικό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην Αθήνα από τα ATMs φεύγουν πλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, περιορίζεται σημαντικά μέρα με την ημέρα

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr από το πρωί η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ήταν η διατήρηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών στα υφιστάμενα επίπεδα. Κι αυτό διότι μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των ATMs.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν ήθελε να κλείσει και την τελευταία χαραμάδα ζωής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα πριν το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, άλλα μέλη του Δ.Σ. με πρωταγωνιστή τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βαιτμαν είχε όπλα στη φαρέτρα: Πρώτον, την μη πληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεύτερον την λήξη της παράτασης του προγράμματος, χθες τα μεσάνυχτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v