Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Θέλουμε λύση τη Δευτέρα

Η Ευρώπη έχει κλείσει τις τράπεζες για να εκβιάσει ένα «ναι» σε ένα μη βιώσιμο πλάνο, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών. Χαρακτήρισε θετική τη συνεισφορά του Ντράγκι λέγοντας ότι απέτρεψε το κούρεμα των collateral. Γιατι τάσσεται υπέρ του «όχι».

Βαρουφάκης: Θέλουμε λύση τη Δευτέρα
Είμαστε σε μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως «στο Eurogroup εξήγησα τι σημαίνει το δημοψήφισμα. Για την Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ναι ή οχι στο ευρώ».

Μου κάνει εντύπωση η αναντιστοιχία εκείνων που λέγονται κατ΄ ιδίαν και αυτά που λέγονται συνεντεύξεις τύπου.

Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις Σόιμπλε για συμβαίνει ακριβώς αυτό το λόγο. Στο Eurogroup γίνεται ακριβώς ένας διάλογος, ούτε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση. Όλες οι συζητήσεις επηρεάζονται από γεγονότα που συμβαίνουν εκτός της αίθουσας, επεσήμανε

Στο σημερινό Eurogroup μίλησα για 7-8 λεπτά. Οι εταίροι είχαν όλα τα στοιχεία της ελληνικής πρότασης.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε πως υπάρχουν 2 ζητήματα για την Ελλάδα: Το πακέτο ρυθμίσεων της δημοσιονομικής πολιτικής και το χρηματοδοτικό πακέτο – χρέος.

Ο λόγος που προτείνουμε το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι πως το μεταρρυθμιστικό πακέτο που μας πρόσφεραν δεν ήταν ενταγμένο σε ένα πακέτο ρύθμισης χρέους.

Το βασικό που θέλουμε τη Δευτέρα είναι μια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ζητάμε μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία που προεκτείνει την κρίση προσποιούμενοι ότι την έχει κλείσει, τόνισε.

Την 25η Ιουνίου μας ήρθε η τελική πρόταση των θεσμών που αποτελείτο από τρία μέρη. Μας παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο. Αν το δεχόμαστε θα είχαμε θέμα βιωσιμότητάς του την άλλη μέρα.

Ακόμα και ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να περάσει και είχε ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα, πρόσθεσε.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε πώς οι δανειστές κάνουν τακτικισμούς. Προφανώς η πρόταση της 25ης Ιουνίου υπάρχει ακόμα στο τραπέζι.

Εκτίμησε πώς το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει στην Ευρώπη μια συζήτηση για τη βιωσιμότητα τους χρέους.

Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα σχέδιο από τους εταίρους να φτάσουμε την διαπραγμάτευση την τελευταία στιγμή. Η Ευρώπη ξέρει την τελευταία στιγμή να δίνει λύση, υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε άτοπο να τεθεί η ελληνική μας πρόταση σε δημοψήφισμα, ενώ υπογράμμισε ότι οι θεσμοί μόλις την 25η Ιουνίου κατέθεσαν τις προτάσεις τους εγγράφως.

Στόχος μας είναι η συμφωνία. Τη Δευτέρα θέλουμε να υπάρχει ένα deal. Η Ευρώπη έχει καθήκον ιερό να βρει μια λύση. Τη Δευτέρα εφοδιασμένοι με τη λαϊκή εντολή θα επιδιώξουμε μια συμφωνία.

Η Ευρώπη έχει κλείσει τις τράπεζες για να εκβιάσει ένα «ναι» σε ένα μη βιώσιμο πλάνο, τόνισε.

Χαρακτήρισε θετική τη συνεισφορά του Ντράγκι, αφού απέτρεψε το κούρεμα των collateral που ήθελαν τα γεράκια της ΕΚΤ.

Εκτίμησε ότι αν υπάρξει μια συμφωνία η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί άμεσα και θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ενώ πρόσθεσε ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν διαφορετική.

Αν υπάρξει συμφωνία, θα αυξηθεί το ELA, θα αρθεί το waiver και θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v