Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ για Ελλάδα: Οι επιπτώσεις από την μη πληρωμή της δόσης

Τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα η μη πληρωμή της δόσης των 1,6 δισ. ευρώ παρουσιάζει το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Τι προβλέπεται για τα δικαιώματα ψήφου, την τεχνική βοήθεια και την λήψη χρηματοδότησης.

ΔΝΤ για Ελλάδα: Οι επιπτώσεις από την μη πληρωμή της δόσης

Τις συνέπειες για την χώρα από την καθυστέρηση της πληρωμής της δόσης της 30ης Ιουνίου, παρουσιάζει σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ. 

Ο άμεσος αντίκτυπος για την Ελλάδα είναι ότι δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει νέα χρηματοδότηση από το ισχύον πρόγραμμα, ενώ το Ταμείο δεν μπορεί να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση στην χώρα μέχρι να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΔΝΤ, η Ελλάδα παραμένει αυτήν την στιγμή μέλος, με δικαιώματα ψήφου και αντιπροσώπευσης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Η ετήσια έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να διενεργείται, ως βασική υποχρέωση.

Προς το παρόν, η Ελλάδα θα διατηρήσει και το δικαίωμα για την λήψη τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ.

Μετά από 12 μήνες, αν η Ελλάδα δεν έχει εξυπηρετήσει την οφειλή της το Εκτελεστικό Συμβούλιο μπορεί να κηρύξει την χώρα «μη συνεργάσιμη», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής τεχνικής βοήθειας. Πιθανότατα, θα ακολουθήσει και μια ακύρωση των δικαιωμάτων ψήφου και τελικά, αν η έλλειψη συνεργασίας είναι ακραία και παρατεταμένη, η χώρα μπορεί να εκδιωχθεί από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, το χρονοδιάγραμμα για τα βήματα αυτά είναι ευέλικτο.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Όταν μια χώρα αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη. 

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της υπαγωγής σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών για άλλους πιστωτές, το ΔΝΤ αναφέρει πως αυτό αποτελεί καθαρά ζήτημα των πιστωτών και όχι του Ταμείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες από την μη αποπληρωμή της δόσης των 1,6 δισ ευρώ από την Ελλάδα.

Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πρώτα για την μεταρρύθμιση της οικονομίας της προτού οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση του χρέους της, δήλωσε σε συνέντευξη της στο Reuters η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το τι έρχεται πρώτο, οι δεσμεύσεις της Αθήνας ή η ανακούφιση από το βάρος του χρέους της η κ. Λαγκάρντ απάντησε:

«Δεδομένου του που βρισκόμαστε, έχω την αίσθηση πως θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια συνειδητή κίνηση προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και αυτό να έχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Η ίδια υποστήριξε ότι δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ελληνικές διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας την ελπίδα πως το δημοψήφισμα θα βοηθήσει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v