Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ακροβατεί» το τραπεζικό σύστημα

Αναμονή μέχρι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ΕΚΤ. Στην μέγγενη της ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες. Κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα του ELA. Τι διακυβεύεται για το σύστημα και τις καταθέσεις την επόμενη ημέρα.

«Ακροβατεί» το τραπεζικό σύστημα

«No news, good news». Η φράση αυτή περιγράφει κυριολεκτικά την προ ώρας ανακούφιση που προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα αφενός το όριο της ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA), αφετέρου το ποσοστό του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχουν περιορισθεί στα 15 δισ. ευρώ.

Η ουδετερότητα, μέχρι νεωτέρας, της κεντρικής τράπεζας δρα υποστηρικτικά καθώς δεν προσθέτει επιπλέον βάρη στις ελληνικές τράπεζες και αφήνει το σύστημα να συνεχίζει απρόσκοπτα την μάχη με τον χρόνο στην μέτωπο της ρευστότητας έως ότου ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της επόμενης Κυριακής.

Μάχη, όμως που κάθε ημέρα που περνά γίνονται ακόμη και πιο δύσκολη καθώς το μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει ο ELA έχει περιορισθεί κάτω από την περιοχή των 700 εκατ ευρώ. Κατά τη χθεσινή ημέρα όπως ήταν αναμενόμενο οι εκροές ήταν αυξημένες σε σχέση με την Δευτέρα και την Τρίτη εξαιτίας της καταβολής έστω και του μικρού ποσού των συντάξεων.

Όσον αφορά το κλίμα που επικράτησε χθες στην δίωρη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ήταν βαρύ με τους μερίδα κεντρικών τραπεζιτών να εξοργίζεται από την αθέτηση πληρωμής της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το κλίμα πόλωσης στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Ωστόσο, η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία ήταν θετική στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, επικράτησε δίνοντας «τράτο» στις ελληνικές τράπεζες.

Στοίχημα επιβίωσης

Παρά την... παράταση ζωής οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε ιδιαίτερα επικίνδυνη ζώνη. «Το σύστημα παλεύει πλέον για την καθημερινή επιβίωση προσπαθώντας να διαχειρισθεί με όσο το δυνατόν πιο συστημικό τρόπο το κεφαλαιακό απόθεμα του ELA. Ας μη γελιόμαστε όμως η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή. Δεν έχουμε καμία ορατότητα για το ποια θα είναι η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει το μέλλον των τραπεζών», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης και προσθέτει: «Μέχρι την Κυριακή καλό θα ήταν να μην διακινούνται σενάρια κουρέματος καταθέσεων, τα οποία προκαλούν πανικό στους ήδη θολωμένους και πιεσμένους ανθρώπους. Όλα θα κριθούν από το ναι ή το όχι»...

Ποιες είναι λοιπόν οι προκλήσεις του συστήματος; Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό τότε, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αποδείξει ότι δεν θέλει την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών γιατί δεν επιδιώκει να θέσει σε κίνδυνο το ευρωσύστημα, αναμένεται να βρει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και να κρατήσει όρθιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καταστροφικές πρακτικές... Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα η επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους και η χώρα να αποκτήσει πρόγραμμα στήριξης και προστασίας. «Στην περίπτωση αυτή ο ELA θα ξανανοίξει. Μέχρι όμως να γίνει η συμφωνία, η οποία δεν είναι δύσκολη καθώς λίγα χωρίζουν τις δύο πλευρές, είναι δύσκολο να ανοίξουν οι τράπεζες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στην περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα και οι ξένοι επιλέξουν να πατήσουν το «κουμπί» η κατάσταση περιγράφεται ως εφιαλτική... «Τότε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», τονίζουν και παραθέτουν τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) στον οποίο ανήκει η κυριότητα της πλειοψηφίας των μετοχών των τεσσάρων τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) καθώς έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με ομόλογα EFSF.

Πέραν αυτού η ΕΚΤ θα απαιτήσει την αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το σύνολο των οποίων αγγίζει τα 120 δισ. ευρώ. Πρόβλημα αναμένεται, εκ των πραγμάτων, να αντιμετωπίσουν και με τις θυγατρικές στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v