Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδόπουλος (ΒΕΘ): H αγορά αργοσβήνει εν μέσω πόλωσης

Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται οδηγεί σε καταβαράθρωση του τουρισμού, εκτίναξη της ανεργίας, νέο μεγάλο κύμα λουκέτων και αναγκαστική «αργία» της οικονομίας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Παπαδόπουλος (ΒΕΘ): H αγορά αργοσβήνει εν μέσω πόλωσης

«Τα αλλεπάλληλα λάθη, η 'αέναη' χωρίς αποτέλεσμα διαπραγμάτευση, η επιπολαιότητα και οι λεονταρισμοί οδήγησαν τη χώρα σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της», τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οδηγούμαστε σε ένα... μεταμφιεσμένο δημοψήφισμα με παραπλανητικό ερώτημα που οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στην πόλωση μεταξύ του ναι και του όχι.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital controls που έχει νεκρώσει την οικονομική ζωή της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμούς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και συμπληρώνει: «Τους τελευταίους μήνες ζούμε σε συνθήκες ασφυξίας και αβεβαιότητας με τη ζήτηση στο ναδίρ, παρά τις υποσχέσεις για αμοιβαία και επωφελή συμφωνία. Τελικά οδηγηθήκαμε, βιαίως και εσπευσμένα σε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Δυστυχώς οι θλιβερές εικόνες, με τους πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι από τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου στα ΑΤΜ δημιουργώντας ουρές και το κλείσιμο των τραπεζών είναι μόνον η αρχή. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται καταβαραθρώνεται ο τουρισμός, ο πλέον δυναμικός πυλώνας της αγοράς, οδηγείται σε εκτίναξη η ανεργία, οδηγούμαστε σε νέο μεγάλο κύμα λουκέτων στην αγορά, σε μεγάλες δυσκολίες για τις εξαγωγές και εισαγωγές, σε αναγκαστική 'αργία' της οικονομίας με αναπόφευκτες επιπτώσεις στη ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει ουσιαστικά σε πρωτογενή ελλείμματα».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα έχει ανάγκη από κεφάλαια για να μπορέσει να επιβιώσει.

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η Ρωσία, η Κίνα μας έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης. Και είναι αλήθεια ότι η θέση της χώρας είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Ο φόβος, η ανασφάλεια και ο διχασμός δεν αξίζει στη χώρα. Όλα τα άλλα, είναι ψευτοδιλήμματα, μπροστά στον κίνδυνο μίας απαράδεκτης εξόδου από την Ευρωζώνη. Ξεκάθαρα, ο μικρομεσαίος επιχειρηματικός κόσμος λέει όχι στο "lobby" της δραχμής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v