Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι έτοιμη!

Μυστικές διαπραγματεύσεις μέσα στην εβδομάδα ισχυρίζεται ότι έλαβαν χώρα ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Συνδέει το «Όχι» με ελάφρυνση του χρέους. Το «Ναι» θα σημάνει υπογραφή της πρότασης των δανειστών της 25ης Ιουνίου.

Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι έτοιμη!

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο το πρωί, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι μια συμφωνία για το χρέος είναι σχεδόν έτοιμη!

«Είτε υπάρξει ναι είτε όχι, η συμφωνία είναι θα έρθει στο άμεσο μέλλον. Αν [οι Έλληνες] πουν ναι, η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα υπογράψει στο σημείο που πρέπει την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου».

«Εάν πουν όχι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την εβδομάδα του αδιεξόδου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη και μια συμφωνία είναι λίγο πολύ έτοιμη».

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η εκτίμηση του Βαρουφάκη είναι "εντελώς λανθασμένη". 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μια ψηφος στο όχι θα οδηγούσε σε μια καλύτερη συμφωνία, αλλά επέμεινε ότι και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε συμφωνία. Ερωτηθείς, αν παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, λέει ότι υπήρξαν ιδιωτικές συνομιλίες, ο κ. Βαρουφάκης αποκρίθηκε: «Αυτό είπα, έτσι δεν είναι»;

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το χρέος της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές. Όμως είπε ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν τα εισοδήματα σε συρρίκνωση κι ότι θα καταστήσουν απίθανη την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα θέλει μια λογική δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έδιναν τέλος στην κρίση και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Πρόσθεσε επισης ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να αντιτίθεται στις ελληνικές προτάσεις, καθώς οι Ιρλανδοί έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους ένα τεράστιο χρέος.

Είπε ότι είναι ώρα οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες να ζητήσουν μία λογική ελάφρυνση χρέους από όλη την Ευρώπη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν στην Ελλάδα άσχετα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή.

Τόνισε επίσης ότι αυτή η εβδομάδα δεν ήταν μια «νεκρή εβδομάδα» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι τώρα το ΔΝΤ είναι και αυτό «υπέρ»κι ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα θα δημιουργούσε την ισορροπία που είναι απαραίτητη μέσα στο Eurogroup ώστε να υπάρξει συμφωνία για «μία λογική πορεία αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Παρά τους θεατρινισμούς που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα, είπε ο Γ. Βαρουφάκης, θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και το αδιέξοδο θα τελειώσει. Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θέλει ένα όχι ως υποστήριξη στην αποτυχία να συναφθεί μια συμφωνία, ο κ.

Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν αποτύχαμε. Το Eurogroup απέτυχε».
Πρόσθεσε ότι ήταν υπέρτατη αλαζονεία να ισχυριστούν ότι δεν έχουν κάνει λάθη. Δεν ήταν επαγγελματίες και έχουν κάνει λάθη, ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησής του ήταν να πιστέψει ότι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία κοινή βάση συνεννόησης.

Απέρριψε την ιδέα ότι αν επικρατήσει το «Ναι» την Κυριακή θα ήταν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η νίκη του ναι θα ήταν με μικρή διαφορά κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.

Αποκλείεται κούρεμα στις καταθέσεις

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εγγυήθηκε τη ρευστότητα στα ATM έως τη Δευτέρα, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός, αλλά όχι από βουλευτής.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι «παγίδευσαν την κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία, καθώς δεν έφεραν ούτε μία πρόταση, περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την κυβέρνηση».

Επίσης, υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ, γιατί με το ΝΑΙ, όπως είπε, η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.

Ερωτηθείς τι μας πείθει ότι μετά το ΟΧΙ θα γίνει μία καλύτερη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες, γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών. Από εκείνη τη στιγμή όμως, το καλό είναι ότι μας ήρθαν μία σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μία εκ των οποίων, μάλιστα, θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει, αλλά, βέβαια, από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή».

Σε ερώτηση από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα, απάντησε: «Μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε: Στις 27 Ιουνίου, το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι, πλέον, στο τραπέζι. Να σου θυμίσω, όμως, μετά είχαμε άλλα δύο Eurogroup με teleconference, που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα...

Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μία καινούργια συμφωνία και η διαφορά είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δύο είχαν χρήματα, τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό Δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό Δημόσιο.

Εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό Δημόσιο θα ζει με τα έσοδά του. Αυτό που θέλουμε είναι μία αναδιάρθρωση του χρέους και μία μετατόπιση προς το μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα "μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;". Αυτός είναι ο στόχος».

Για την απόφαση να κλείσουν τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως διαφωνεί με τη στάση της ΕΚΤ και πως δεν έπρεπε να μην αυξήσει τον ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v